Ρουμανία: Επείγει ο σχηματισμός κυβέρνησης δήλωσε ο Πρόεδρος- Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, ξεκινά σήμερα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησης της Βιόριτσα Νταντσίλα από τη Βουλή (σ.σ. με την υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα -PNL).

«Ζητώ από τα κοινοβουλευτικά κόμματα (να ξεκινήσει) ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων, επειδή χρειαζόμαστε επειγόντως κυβέρνηση. Θα ακούσω τις επιλογές των κομμάτων και θα προτείνω μια πολύ σαφή λύση για μια κυβέρνηση που θα παρέχει υπεύθυνη και αποτελεσματική διακυβέρνηση μέχρι τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν αυτές» δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος.

Υπογράμμισε ότι, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών φαίνεται ως η καλύτερη λύση και σημείωσε ότι «μπορεί να γίνει (σ.σ. οι πρόωρες εκλογές) μόνο εάν υπάρχει συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, θα εξετάζεται ο βαθμός στον οποίο υπάρχει μια τέτοια συναίνεση, καθώς και ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την ομαλή λειτουργία της Ρουμανίας την επόμενη περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η επείγουσα ανάγκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης – προσέθεσε ο Ρουμάνος πρόεδρος – αφορά σε καίρια ζητήματα διακυβέρνησης της χώρας.

Η Βιόριτσα Νταντσίλα, έπειτα από τις αρνητικές εξελίξεις, ανακοίνωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) δεν πρόκειται να λάβει μέρος στις διαβουλεύσεις, διότι – όπως είπε – δεν διαθέτει σχετική εντολή από την Εκτελεστική Επιτροπή (CExN) του PSD. « Όχι. Γιατί πρέπει να πάω στο Προεδρικό Μέγαρο; Το κόμμα μου προσκαλείται τελευταία στη λίστα. Το κόμμα δεν πηγαίνει» είπε η κ. Νταντσίλα στη διάρκεια συνέντευξης της στον ιδιωτικό σταθμό RTV.

 

©Πηγή: amna.gr