Ρουμανία: Έργο ύψους 21 εκατ. ευρώ για την αστική ανάπλαση της Κλουζ

Στην τελική φάση ολοκλήρωσής της μπαίνει η αναβάθμιση του αστικού ιστού της πόλης Κλουζ στη Ρουμανία, της δεύτερης μεγαλύτερης στη χώρα, με περίπου 500.000 κατοίκους και τέσσερις βιομηχανικές περιοχές.

Το έργο ξεκίνησε το 2005 και έκτοτε πέρασε διάφορα στάδια για να φτάσει στο τελικό, με στόχο να παραδοθεί στους δημότες το καλοκαίρι του 2022. Οπως ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει περίπου στα 21 εκατομμύρια ευρώ.

Τα σημεία του αστικού χώρου που έχουν ήδη αναπλαστεί και αυτά που πρόκειται να περάσουν από την ίδια διαδικασία, καλύπτουν περιοχή συνολικής έκτασης 450 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου – όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση- “συνυπάρχει το ιστορικό κέντρο με τα δείγματα της μεσαιωνικής πόλης”.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της αστικής ανάπλασης είναι η χρήση ίδιων υλικών υψηλής ποιότητας σε όλα τα σημεία με στόχο να δοθεί μια ενιαία εικόνα. Ο “ πυρήνας” του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός χώρου για την αρμονική “ συνύπαρξη” πεζών, ποδηλατών, αλλά και αυτοκινήτων, τα οποία θα κινούνται με μέγιστη ταχύτητα έως 20 χιλιόμετρα/ώρα.

Το έργο περιλαμβάνει την υπογειοποίηση καλωδίων οργανισμών ρεύματος, τηλεπικοινωνιών και άλλων οργανισμών, τη μείωση της επιφάνειας του οδοστρώματος, την προσθήκη πρασίνου με περισσότερα δέντρα, την προσθήκη θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων και θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών.

 

©Πηγή: amna.gr