Ρουμανία: Μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία

Μείωση -για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία- του ποσοστού κατανάλωσης των των λαθραίων τσιγάρων καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Ρουμανία, εξέλιξη που οφείλεται στην απότομη πτώση της κατανάλωσης των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (no name), σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η αγορα λαθραίων τσιγάρων στη Ρουμανία υποχώρησε κάτω από το “επίπεδο” του 11% της συνολικής κατανάλωσης.
Εκπρόσωποι της αγοράς σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη δήλωσαν ότι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των λαθραίων τσιγάρων απαιτούνται νομοθετικές αλλαγές σε συνδυασμό με την άμεση επιβολή του Νόμου. Επίσης, τόνισαν ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των επιχειρησιακών δράσεων των αρμόδιων φορέων στα σημεία ελέγχου των συνόρων με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, καθώς, όπως υποστήριξαν, πρόκειται για σημεία πρόσβασης καπνού και καπνικών προϊόντων που διοχετεύονται στην αγορά, δίχως να είναι νόμιμα.
Επισημαίνεται ότι ο τομέας καπνού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε συνεισφορά στον κρατικό προϋπολογισμό της Ρουμανίας, μετά τον πετρελαϊκό.
 

©Πηγή: amna.gr