INTIME

Σ. Φάμελλος: «Η κυβέρνηση… φταίει για την επέκταση του μετρό»

Με καυστικό τρόπο σχολίασε ο Σ. Φάμελλος την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την εξέλιξη των έργων στο μετρό της Θεσσαλονίκης και της επέκτασης προς τα δυτικά.

«Συμφωνούμε απόλυτα με τη ΝΔ ότι ‘φταίει’ αυτή η κυβέρνηση που προχωράει το μετρό. Γιατί όντως είναι έργο αυτής της κυβέρνησης ότι βγήκαν οι λαμαρίνες από τους σταθμούς στην Ανατολική Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 93,4» και πρόσθεσε:

«Η ΝΔ δεν ενδιαφερόταν για τα έργα και τη Θεσσαλονίκη. Η μόνη έννοια του πολιτικού συστήματος στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια ήταν να επανεκλεγούν. Αυτή η οικογενειοκρατία και η άσκηση του επαγγέλματος του πολιτικού δεν βοήθησε ούτε τη Θεσσαλονίκη ούτε τη χώρα. Να σας θυμίσω ότι τα έργα στο Μετρό είχαν σταματήσει από τον Δεκέμβριο του 2014 πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Εμείς καταθέσαμε τον Απρίλιο του 2015 την πρόταση ‘και αρχαία και μετρό’ και σήμερα το κάνουμε πράξη. Πολύ καλά κάνει η ΝΔ και ζηλεύει γιατί δεν προχώρησε αυτή το μετρό στη Θεσσαλονίκη».

Τι είπε ο Σ. Φάμελλος για την εξέλιξη των έργων του μετρό

Όσον αφορά την εξέλιξη των έργων κατασκευής του μετρό, ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι το έργο της κεντρικής γραμμής προχωράει κανονικά, έχουν τελειώσει οι σήραγγες, ενώ του χρόνου θα έχει τελειώσει και το έργο της Καλαμαριάς.

Τόνισε επίσης, ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και της Αττικό Μετρό ΑΕ να ξεκινήσουν οι μελέτες και οι πρόδρομες εργασίες στα δυτικά, γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί το έργο: «Οι μελέτες των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα έργα ήταν τόσο πρόχειρες που χρειάστηκε να γίνουν υπερβολικές τροποποιήσεις. Σε κάποιους σταθμούς της κεντρικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης υπήρχαν αποκλίσεις ‘ορόφων’ στα υψόμετρα των μελετών.  Ή μήπως να θυμηθούμε το δρόμο Θέρμη – Γαλάτιστα, 50 εκατομμυρίων ευρώ, που προκηρύχτηκε χωρίς απαλλοτριώσεις, χωρίς αντιπλημμυρικές μελέτες και δεν τελείωσε ποτέ;».

«Εξασφαλίζει στη Θεσσαλονίκη ισότιμη πρόσβαση των πολιτών»

«Για εμάς, το έργο του μετρό είναι σημαντικό, γιατί εξασφαλίζει και στη Θεσσαλονίκη την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό των συγκοινωνιών. Καλά κάνει και προχωράει το έργο του Μετρό στην Αθήνα, αλλά γιατί τόσα χρόνια στη Θεσσαλονίκη δεν είχε γίνει κάτι;», ανέφερε στη συνέχεια ο Σ. Φάμελλος και συμπλήρωσε:

«Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αντιλαμβάνονται πλέον ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και αλλιώς στην πόλη. Όχι με μοιρασιές στα ‘δικά μας’ τα παιδιά, αλλά προς όφελος όλων, γιατί δεν χρωστάμε σε κανέναν και εξυπηρετούμε όλους τους πολίτες».

Παράλληλα, σημείωσε ότι δημιουργεί ερωτήματα η αντίδραση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, και του προέδρου της ΠΕΔ ΚΜ, Λάζαρου Κυρίζογλου, στη χθεσινή σύσκεψη, και η συντονισμένη ανακοίνωση στη συνέχεια της ΝΔ.

«Πολλοί αυτοδιοικητικοί μπερδεύουν την κομματική με την αυτοδιοικητική ταυτότητα», σχολίασε σχετικά.

«Ο πόλεμος δεν είναι λύση»

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και την ένταση στο Αιγαίο, ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να παραμείνει ήρεμη και να συνεχίσει να υπερασπίζεται την ειρήνη, τη δημοκρατία και την εργασία στη χώρα μας, αλλά και στις γειτονικές χώρες.

«Η δική μας φιλειρηνική και δημοκρατική στάση είναι αυτή που ακυρώνει οποιεσδήποτε στημένες φωνές έντασης που εκφέρονται για εσωτερική κατανάλωση στους γείτονες. Ο πόλεμος δεν είναι λύση. Ο πόλεμος δημιουργεί φτώχεια, δημιουργεί προσφυγιά, πόνο και θάνατο. Η ειρήνη και η εργασία ενώνουν τους λαούς στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. H χώρα μας έχει το προτέρημα ότι αποτελεί την Ευρώπη και την Ευρωζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε, προσθέτοντας πως, μετά και την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της κρίσης, η Ελλάδα είναι ο πιο σοβαρός και στιβαρός συνομιλητής και εγγυητής της δημοκρατίας και της ειρήνης στην περιοχή.

«Δεν θα ασχοληθούμε είτε με ψέματα που ακούγονται από τη γείτονα είτε με μια τεχνητή ένταση. Εμείς δεν αμφισβητούμε καμία διεθνή συνθήκη, αλλά δεν φοβόμαστε και κανέναν. Έχει η χώρα μας την ισχύ να παραμένει ήρεμη και να είναι ο εγγυητής της ειρήνης στην περιοχή», κατέληξε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ.