Σαουδική Αραβία: Από τις 24 Ιουνίου οι γυναίκες πιάνουν…τιμόνι

Από τις 24 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία θα μπορούν πλέον να οδηγήσουν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.

«Πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι γυναίκες να ξεκινήσουν να οδηγούν», δήλωσε ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ Μπασάμι, διευθυντής της υπηρεσίας Κυκλοφορίας που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως προαναφέρθηκε το βασιλικό διάταγμα βάσει του οποίου οι γυναίκες θα επιτρέπεται να οδηγούν θα τεθεί σε εφαρμογή στις 24 Ιουνίου, ενώ οι γυναίκες άνω των 18 ετών θα μπορούν πλέον να δίνουν εξετάσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια οδήγησης, πρόσθεσε ο στρατηγός Μπασαμί.

Συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις

Στο πλαίσιο αυτό, σχολές οδήγησης για γυναίκες έχουν ήδη ιδρυθεί σε πέντε μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που διαθέτουν διπλώματα οδήγησης στο εξωτερικό θα μπορέσουν να τα ανταλλάξουν με τα ντόπια.

Να σημειωθεί, ότι ο βασιλιάς Σαλμάν αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2017, να άρει το μέτρο το οποίο απαγόρευε στις γυναίκες να πιάνουν τιμόνι, γεγονός που συνέβαινε μόνο στη Σαουδική Αραβία και η απόφαση αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο αλλαγής πολιτικής καθώς οι γυναίκες μπορούν πλέον να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου ή συναυλίες.

Επίσης οι κινηματογραφικές αίθουσες άνοιξαν ξανά μετά από 35 χρόνια. Παρά τις μεταρρυθμίσεις πάντως, οι γυναίκες της χώρας εξακολουθούν να παραμένουν δεσμευμένες σε ένα σύστημα ανδρικής κηδεμονίας, καθώς χρειάζονται τη σύμφωνη γνώμη ενός άνδρας για να μπορέσουν να ταξιδέψουν, να σπουδάσουν ή να ασκήσουν το επάγγελμά τους.