Σε αναβρασμό το νησί της Λέσβου λόγω… Τσίπρα!

Ανταπόκριση από τη Λέσβο: Γιώργος Τάττης

Σε αναβρασμό βρισκόταν το νησί της Λέσβου όλο το απόγευμα μέχρι και αυτή την ώρα. Το κλίμα μεταξύ των κατοίκων, μετά τα προ δεκαπενθημέρου συγκλονιστικά γεγονότα αλλά και εν αναμονή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού, εν όψει του 14ου «Περιφερειακού Συνεδρίου»  για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση Βορείου Αιγαίου, ήταν ιδιαίτερα τεταμένο.

Το Συνέδριο, που τιτλοφορείται «Παραγωγική ανασυγκρότηση, Δίκαιη Ανάπτυξη. Το δικό μας μέλλον στα δικά μας χέρια», οργανώθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και κλήθηκαν να μιλήσουν πολιτικά πρόσωπα τόσο από τον κυβερνητικό συνασπισμό, όσο και από τις τοπικές δημοτικές αρχές.

Παρά την αναμενόμενη συμμετοχή όλων των Επαγγελματικών και Επιστημονικών φορέων του νησιού, εν τούτοις, οι εκπρόσωποι των ανωτέρω φορέων, δήλωσαν προ ημερών ότι αυτό δε μπορεί να γίνει εφικτό, οργανώνοντας διάφορες κινητοποιήσεις.

Εκπρόσωποι του Συντονιστικού οργάνου δήλωσαν ότι «την ερχόμενη Πέμπτη το νησί θα νεκρώσει, το συλλαλητήριο και η πορεία θα είναι πολυπληθή ενώ κανένας εκπρόσωπος δε θα πάρει μέρος στις συνεδρίες που θα υπάρξουν στο πλαίσιο του συνεδρίου». Σε αυτό συναίνεσαν εν μέρει ο Δήμος Λέσβου και η Περιφέρεια, όπου οι υπηρεσίες τους «θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη 3 Μάϊου 2018 από τις 12:00 μέχρι το τέλος του ωραρίου».

«Πρόκληση για τον Λεσβιακό λαό η επίσκεψη Τσίπρα»

Τον ίδιο δρόμο πήραν και οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία, ορίζοντας παράλληλες παραστάσεις διαμαρτυρίας. Το «Εργατικό Κέντρο Λέσβου» κάλεσε σε συλλαλητήριο στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς δηλώνοντας ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  έρχεται ουσιαστικά να προωθήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στη περιοχή μας, στο Βόρειο Αιγαίου», καλώντας την κυβέρνηση για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και για παράλληλα αποζημίωση για «ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι του νησιού γύρω από τα hot spots». Επίσης, απεύθυνε κάλεσμα το «Συντονιστικό συνδικαλιστών – ανέργων – εργαζομένων», καταγγέλλοντας την επίσκεψη Τσίπρα ως «πρόκληση για τον Λεσβιακό λαό, που βλέπει τη ζωή του να βυθίζεται στη φτώχια και την εξαθλίωση».

Σε αναβρασμό το νησί της Λέσβου λόγω… Τσίπρα!

Όπως φάνηκε και από τις πολλαπλές δηλώσεις των κατοίκων πριν το συλλαλητήριο, κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων υπήρχαν εντάσεις, τόσο μεταξύ των ίδιων των κατοίκων, όσο και με τις αστυνομικές δυνάμεις. Πρώτοι μαζεύτηκαν οι υποστηρικτές του ΠΑΜΕ, όπου και κατέλαβαν την κεντρική πλατεία Σαπφούς, φωνάζοντας συνθήματα και στήνοντας μικροφωνική. Ο κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Χαιρετισμούς απηυθύναν επίσης το ΜΑΣ και ο «Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών». Στις ομιλίες ακούστηκαν καταδίκες για το ρόλο του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό ζήτημα και στην ιδιαίτερη πολεμική συγκυρία που λαμβάνει χώρα στο Αιγαίο και ζητήθηκε εκ νέου ο άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων. Παράλληλα, ακούστηκαν συνθήματα για τους φυλακισθέντες στρατιώτες από το καθεστώς Ερντογάν, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και για την αύξηση του ΦΠΑ.

Πρώτο μπλογκ το οποίο ξεκίνησε πορεία προς τον χώρο της ομιλίας του Πρωθυπουργού, ήταν το Συντονιστικό συνδικαλιστών – ανέργων – εργαζομένων, όπου και είχε προγραμματισμένη συνάντηση στις 18:00. Συμμετείχαν σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, αλλά και μέλη αντιεξουσιαστικών και αναρχικών οργανώσεων. Υπήρχαν επίσης άτομα με διακριτικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην πάροδο Αριστάρχου με Σκρα, πλησίον του λιμανιού, είχαν στηθεί δύο αστυνομικές κλούβες για την παρεμπόδιση των διαμαρτυρομένων. Δεν παρατηρήθηκε κάποια συμπλοκή και τα μέλη του εν λόγω Συντονιστικού αποχώρησαν.

Ακολούθησε η πορεία διαμαρτυρίας των μελών του Εργατικού Κέντρου και αμέσως μετά, ακολούθησαν οι κάτοικοι από τα χωριά Μόρια και Παναγιούδα, τα οποία είναι πλησίον των δύο προσφυγικών κατασκηνώσεων. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν στις ομάδες των κατοίκων, αφορούσαν την ελλιπή μέριμνα του κράτους προς τους ντόπιους κατοίκους και τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Στη συνέχεια ακολούθησε ο κόσμος που συγκεντρώθηκε με τους διάφορους Επιστημονικούς και Επαγγελματικούς φορείς, καθώς και μερίδα ανένταχτων ανθρώπων. Καταγγέλθηκε η προσφυγική πολιτική που ακολουθείται, το ασήκωτο βάρος που καλούνται να επωμιστούν τα νησιά, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ.

Σε αναβρασμό το νησί της Λέσβου λόγω… Τσίπρα!

Ένταση και επεισόδια

Όταν έφθασαν μέχρι το σημείο που επιτρεπόταν η πρόσβαση, μερίδα οργισμένου κόσμου, ζήτησε να μπορέσει να έχει πρόσβαση στο αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, για να μπορέσει να μεταφέρει τα αιτήματά και την αγανάκτησή της στον Πρωθυπουργό και στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά από κάποιες ήπιες αψιμαχίες, ακολούθησαν μικροσυμπλοκές με τα ΜΑΤ, έγιναν ζημιές στις αστυνομικές κλούβες και ειπώθηκαν εκ νέου συνθήματα. Προηγήθηκαν όμως και αψιμαχίες μεταξύ των κατοίκων του νησιού, που κατευθύνθηκαν προς ντόπιο δημοσιογράφο, ζητώντας εξηγήσεις για την κάλυψη των προσφάτων γεγονότων. Παράλληλα, εκδιώχθηκαν διάφοροι ξένοι απεσταλμένοι φωτορεπόρτερ. Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά και την παρέμβαση ψυχραιμότερων.

Μετά από κάποια ώρα, και μετά από την χρήση χημικών από πλευράς ΜΑΤ, ο κόσμος απομακρύνθηκε. Πολλοί προσπάθησαν να μεταβούν στο χώρο της ομιλίας από άλλες οδούς, αλλά αυτό κατέστη αδύνατο, λόγω των μέτρων ασφαλείας και της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων σε όλους τους δρόμους γύρω από το αίθριο.

Η ομιλία έγινε κανονικά, με την παρουσία αρκετού κόσμου. Ο δήμαρχος του νησιού αποχώρησε από την ομιλία, τοποθετώντας τον εαυτό του στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων συντοπιτών του.