Σε μουσείο της Γαλλίας ανακάλυψαν ότι το 60% των πινάκων είναι πλαστοί!

Μια αποκαρδιωτική και συνάμα τραγική ανακάλυψη έκανε ένας ιστορικός έργων τέχνης σε μουσείο σε ένα χωριό της νότιας Γαλλίας. Έπειτα από μελέτη ανακάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς πίνακες που φιλοξενεί το μουσείο είναι πλαστοί!

Ο λόγος για το μουσείο Etien Terrus το οποίο είναι αφιερωμένο στο ομώνυμο ζωγράφο-καλλιτέχνη, ο οποίος πέθανε το 1922. Οι κάτοικοι του χωριού Ελνέ, που μετράει γύρω στους 8.000 κατοίκους και που βρίσκεται στην νότια Γαλλία, αποφάσισαν να τιμήσουν τον συγχωριανό τους καλλιτέχνη, εγκαινιάζοντας ένα μουσείο ειδικά αφιερωμένο στα έργα του.

Το μουσείο όμως είχε αποκτήσει στην κυριότητά του προσφάτως επιπλέον 80 έργα τέχνης. Ο Ερικ Φορκάντα,ο ειδικός όμως τον οποίον κάλεσαν για να αναδιοργανώσει τα εκθέματα συνειδητοποίησε ότι περίπου το 60% των εκθεμάτων του μουσείου είναι πλαστά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τους 140 πίνακες της συλλογής, οι 82 είναι πλαστοί.

Ο δήμαρχος της πόλης φανερά σοκαρισμένος από το περιστατικό σχολίασε ότι «το να μαθαίνω ότι άνθρωποι που επισκέφθηκαν το μουσείο και είδαν μια συλλογή που στη μεγαλύτερη πλειονότητά της είναι πλαστή, είναι κάτι κακό. Είναι μια καταστροφή για την περιοχή».

Από την πλευρά του, ο Φορκάντα, δήλωσε ότι διαπίστωσε αμέσως ότι δεν ήταν αυθεντικοί. «Στον έναν, η υπογραφή σβήστηκε μόλις πέρασα από πάνω το γάντι μου».

Υπολογίζεται ότι οι εν λόγω πίνακες του ζωγράφου θα μπορούσαν να πουληθούν σε πολύ υψηλές τιμές αγγίζοντας ακόμη και το ποσό των 15.000 ευρώ.