INTIME

Σενάριο πρόωρων εθνικών εκλογών τον Απρίλιο

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Το 13ο συνέδριο της ΝΔ ολοκληρώθηκε με χαμόγελα ικανοποίησης και standing ovation στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο στους διαδρόμους του Metropolitan Expo “κυκλοφορούσαν” φήμες για πρόωρες εθνικές εκλογές τον Απρίλιο, προκειμένου η κυβέρνηση να “κάψει” με αυτόν τον τρόπο την απλή αναλογική.

Υπουργοί, βουλευτές και χαμηλόβαθμα κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό την Άνοιξη, τώρα που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πάνω στο… κύμα των δημοσκοπήσεων και καθημερινά μεγαλώνει τη διαφορά της από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή, όμως, πέραν της φημολογίας περί πρόωρων εκλογών, υπάρχει και μια άλλη για ανασχηματισμό στις αρχές του νέου χρόνου, το γενικό συμπέρασμα όλων στη ΝΔ ήταν πως οι εξελίξεις στο ένα μέτωπο θα δείξουν την τελική απόφαση για το άλλο. Δηλαδή, εάν δεν γίνει ανασχηματισμός στις αρχές του 2020, όπως λέγεται και γράφεται, τότε το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών παραμένει πάνω στο τραπέζι και ίσως είναι πιο πιθανό από ποτέ. Εάν όμως προηγηθούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, τότε ο χρόνος που θα χρειαστεί μέχρι να βρει κοινό βηματισμό το νέο υπουργικό συμβούλιο συνεπάγεται ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο να στηθούν εθνικές κάλπες.

Παίρνει αποφάσεις ο πρωθυπουργός

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες θα αποκαλύψουν πολλές από τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο για το πρόσωπο που θα στηρίξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Εκείνο πάντως που δεν αμφισβητείται από κανέναν είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι ο απόλυτος “άρχοντας” του πολιτικού σκηνικού. Το επιβεβαίωσε και το τριήμερο συνέδριο του κόμματος, 13ο για την ιστορία, όπου έγινε απολύτως σαφές ότι η ΝΔ έχει ανοιχτούς ιδεολογικούς ορίζοντες και αποτελεσματική πολιτική δράση.

” Στραφήκαμε περισσότερο στη φυσιογνωμία που διαμορφώνουμε καθημερινά. Στο πώς ο φιλελευθερισμός προσεγγίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα της εποχής. Στο πολιτικό περιεχόμενο έχουν οι πρωτοβουλίες μας. Αλλά και στο πώς μία παράταξη που έχει την εξουσία θα διατηρεί τον κομματικό της μηχανισμό ως πολιτικό βηματοδότη” , σχολίασε στο Politik έμπειρος κομματικός παράγοντας.

Τα παλαιά πολιτικά “σύνορα” αλλάζουν

Όπως υπογράμμισε, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι σημαντικό η οργανωμένη δομή ενός κόμματος να αναζητά τρόπους, ώστε να αποτελεί ζωντανό μέρος της κοινωνίας. Να αφουγκράζεται τα αιτήματά της και να πρωταγωνιστεί  στην λύση τους, με επεξεργασμένες προτάσεις».

Όσον αφορά στις αξίες που ορίζουν την ταυτότητα της ΝΔ, είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση βλέπει όλους τους Έλληνες στην ίδια πλευρά της προόδου, της ευημερίας και της Δικαιοσύνης. “Η ΝΔ δικαιώνει σε κάθε ευκαιρία το όνομά της. Είναι σταθερά Δημοκρατική και ξέρει να μένει πάντα Νέα. Το Συνέδριο επιβεβαίωσε τα λόγια της ιδρυτικής μας διακήρυξης. Ότι, δηλαδή, «η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί τα συμφέροντα του Έθνους πέραν και πάνω απ΄ τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, της Αριστεράς και του Κέντρου», όπως υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι τα παλαιά πολιτικά σύνορα μεταφέρονται από το δίπολο Αριστερά-Δεξιά, στο δίλημμα «Πίσω ή Μπροστά».