«Μακρά διαδικασία η ανάπτυξη στην Ελλάδα»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» παραχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά αυτό θα είναι μακρά διαδικασία. Είμαι πολύ σίγουρος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να την εκπληρώσει. Είναι προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας να αναπτυχθεί η οικονομία με βιώσιμο τρόπο».

Επίσης ο Μ. Σεντένο σημειώνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων, καθώς η μακροπρόθεσμη προοπτική της ανάπτυξης είναι υψίστης σημασίας» και συμπληρώνει ότι «αυτό που δεν πρέπει να γίνει είναι η επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές». Ο πρόεδρος του Eurogroup καλεί όλους τους πολιτικούς της χώρας να κατανοήσουν ότι «για να ενισχυθεί η πιθανότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία το «μομέντουμ» των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης θα πρέπει να διασφαλίζεται ακόμα και όταν αλλάζει ο πολιτικός κύκλος».

«Θέλω να δω ευρεία υποστήριξη γι’ αυτό το σχέδιο. Θα ενίσχυε την αξιοπιστία της Ελλάδας καθώς θα προχωράει εμπρός» προσθέτει.

“Η υλοποίηση των δεσμεύσεων θα υπόκειται μόνο στις ελληνικές αρχές”

Σ’ ότι αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή σε σχέση με την υλοποίηση των δεσμεύσεων, ο Μάριο Σεντένο υπογράμμισε πως «η υλοποίησή τους πλέον θα υπόκειται μόνο στις ελληνικές αρχές και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά από την περίοδο του μνημονίου» ενώ συμπληρώνει το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα το 2017 είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο και «αρκετά καθησυχαστικό για τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών. Το λαμβάνουμε υπόψη μας».