Φωτογραφία Αρχείου

Σεργκέι Λαβρόφ: «Ρωσοφοβικό το κλίμα στην σύνοδο των G7»

Έντονη κριτική άσκησε η Μόσχα ενάντια στο «ρωσοφοβικό» όπως χαρακτήρισε κλίμα που επικράτησε κατά την διάρκεια της συνόδου G7 που πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες στο Τορόντο.

Η Ρωσία αποτέλεσε το κυριότερο θέμα στην ατζέντα της διήμερης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των G7, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και της Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι χώρες μάλιστα αυτές, από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι θα συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα η οποία θα είναι επιφορτισμένη με την μελέτη της «κακής συμπεριφοράς» της Ρωσίας, λόγω της στάσης της χώρας έναντι του ουκρανικού ζητήματος, της υπόθεσης Σκριπάλ αλλά και για το ότι παρεμπόδισε τον έλεγχο της χρήσης χημικών όπλων στην Συρία. Μάλιστα μελετώνται και πιθανά αντίποινα έναντι της Μόσχας.

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «ρωσοφοβική» τη στάση της εν λόγω συνόδου.

«Όσον αφορά το αποτέλεσμα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στο Τορόντο, φυσικά, οι ρωσοφοβικοί συνειρμοί είναι προφανείς.[..] Θα υπερασπιστούμε υπομονετικά τη θέση μας, περιμένουμε μέχρι οι εταίροι μας να συνειδητοποιήσουν ότι μια τέτοια πολιτική αποτελεί αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι τα κύρια θέματα που είναι σημαντικά για τη διεθνή κοινότητα συζητούνται σε άλλες συνόδους. «Τα πολιτικά, στρατιωτικά και πολιτικά ζητήματα συζητούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γενικά στο πλαίσιο του ΟΗΕ, και τα οικονομικά ζητήματα, φυσικά, δεν μπορούν να επιλυθούν εκτός του πλαισίου της Ομάδας των G20», δήλωσε ο Λαβρόφ.