Σημαντική αύξηση μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς κατά το 2019 στο Παπαγεωργίου

Σημαντική αύξηση μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς σημειώθηκε το 2019 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, χάρη στις οικογένειες που συναίνεσαν στη δωρεά μοσχευμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του 2019, δηλαδή σε διάστημα 10 μηνών πραγματοποιήθηκαν στη Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς του Παπαγεωργίου 37 μεταμοσχεύσεις, ενώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 είχαν πραγματοποιηθεί μόνο επτά.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η  Β’ Οφθαλμολογική Κλινική ΑΠΘ του Παπαγεωργίου  πήρε άδεια  λειτουργίας ως Μονάδας Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς  τον Ιούλιο του 2018 και έκτοτε πραγματοποιεί μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς τόσο ολικού πάχους, όσο και τις νεώτερες μεταμοσχεύσεις ενδοθηλίου (DSAEK, DMEK).

“ Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περισσότεροι από 280 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο πάσχουν σήμερα από χαμηλή όραση ή τύφλωση και στους δύο οφθαλμούς τους. Η τέταρτη συχνότερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως είναι οι παθήσεις του κερατοειδούς χιτώνα. Στη πλειοψηφία αυτών των παθήσεων η μείωση της όρασης είναι αναστρέψιμη και μπορεί να αποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με μεταμόσχευση κερατοειδούς” επισημαίνει με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων ο καθηγητής Οφθαλμολογίας, διευθυντής  του Μεταμοσχευτικού Κέντρου Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Νικόλαος Ζιάκας.

Παράλληλα αναφέρει ότι στη χώρα μας, κυρίως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, οι δότες οργάνων δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών σε μοσχεύματα και ότι παρά τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων η λίστα αναμονής για μεταμόσχευση κερατοειδούς βαίνει σταθερά αυξανόμενη, καθώς οι ανάγκες της κοινωνίας για μεταμόσχευση διαρκώς μεγαλώνουν, λόγω της αύξησης των παθήσεων του κερατοειδούς.
“Από τον Ιούλιο του 2018 η Β’ Οφθαλμολογική Κλινική ΑΠΘ του Γ.Ν. Παπαγεωργίου έχοντας λάβει σχετική άδεια λειτουργίας ως Μονάδας Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς πραγματοποιεί μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς τόσο ολικού πάχους όσο και τις νεώτερες μεταμοσχεύσεις ενδοθηλίου (DSAEK, DMEK). Έως σήμερα έχουν ήδη διενεργηθεί επιτυχώς 44 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς στους χώρους του Γ.Ν. Παπαγεωργίου με ευεργετικά αποτελέσματα για ισάριθμους συνανθρώπους μας που έπασχαν από έντονη απώλεια όρασης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον κοινωνικό ρόλο του νοσοκομείου μας. Αξίζει να σημειωθεί πως εντός του 2018 πραγματοποιήθηκαν 7 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, ενώ εντός του 2019 και έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 37” προσθέτει ο κ. Ζιάκας, τονίζοντας  την ουσιώδη αρωγή της διοίκησης και του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Παπαγεωργίου, αλλά και του Παραρτήματος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Βορείου Ελλάδος σε αυτό το εγχείρημα.
Α.Φ.

 

©Πηγή: amna.gr