Η Ελλάδα αποχαιρετά τον ήρωα σμηναγό!

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον ήρωα Σμηναγό! Αυτή την ώρα γίνεται στο Μορφοβούνι Καρδίτσας η κηδεία του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο οποίος κατέπεσε στα ανοικτά της Σκύρου.

Τον 34χρονο ήρωα σμηναγό αποχαιρετούν η οικογένειά του, η  σύζυγος τα παιδιά του και όλοι οι Έλληνες.

Η κηδεία του γίνεται παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συναδέλφων του εκλιπόντος.

Τα τελευταία του λόγια

Στο μεταξύ συγκλονίζει η τελευταία συνομιλία του σμηναγού, Γιώργου Μπαλταδώρου, λίγα μόλις δευτερόλεπτα πριν προσκρούσει στη θάλασσα του Αιγαίου, εννιά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Όπως αποκάλυψε ο πιλότος του δεύτερου Mirage 2000-5 ο Γιώργος Μπαλταδώρος του είπε: «Νο 1 εδώ, ακολούθα με να βγούμε από την ομίχλη» για να του απαντήσει: «Από το όργανο βλέπω ότι είμαστε πολύ κοντά στη θάλασσα. Εγώ ανεβαίνω». Αυτό ήταν. Στη συνέχεια ο Νο2 πήρε ύψος για να αποφύγει και αυτός την πρόσκρουση και έχασε την επαφή με το αεροσκάφος του άτυχου σμηναγού.

Είναι προφανές ότι η χαμηλή ορατότητα λόγω υγρασίας και νέφους έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη μοιραία πορεία του Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ τα δύο αεροσκάφη μετά την απομάκρυνση των Τούρκων από το FIR Αθηνών προχώρησαν σε αποστολή επιτήρησης της περιοχής.

Όταν πια ξεκίνησαν για το αεροδρόμιο της Σκύρου, άρχισαν να ακολουθούν καθοδική πορεία και τις κρίσιμες στιγμές πριν τη συντριβή, βρέθηκαν να πετούν σε περιοχή με έντονη υγρασία.

Όπως όλα δείχνουν ο Νο1 του σχηματισμού, δηλαδή το αεροσκάφος του Γ. Μπαλταδώρου, συνέχισε την καθοδική πορεία μέσα στο περιβάλλον χαμηλής ορατότητας και τα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν φτάσει στη θάλασσα επιχείρησε να επιβεβαίωσει εάν η πορεία του ήταν σωστή ή αν είχε συμβεί κάτι. Ωστόσο ήταν αργά.