Σκοπιανή ΥΠΕΘΑ: «Το μοναδικό εμπόδιο είναι το όνομα»

Ως το μοναδικό εμπόδιο, προκειμένου να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ χαρακτήρισε το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα, η υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα.

Μιλώντας στη Φωνή της Αμερικής μετά από συναντήσεις στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις η σκοπιανή ΥΠΕΘΑ δήλωσε ότι η χώρα της έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια ένταξης στο βορειοατλαντικό σύμφωνο.

«Η ΠΓΔΜ ανέκαμψε πολύ γρήγορα από πολιτικές κρίσεις και βελτίωσε τη φήμη της ως μια δημοκρατική χώρα με βάση τις αξίες του ΝΑΤΟ. Αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες και τη συμβολή της σε νατοϊκές αποστολές. Ως εκ τούτου τα κριτήρια έχουν εκπληρωθεί. Ο μόνος άγνωστος παράγοντας ενόψει της συνόδου του Ιουλίου είναι κατά πόσον θα επιτευχθεί συναίνεση με την Ελλάδα στην μακρά διαμάχη για το όνομα. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό τόσο για την ΠΓΔΜ όσο και για την Ελλάδα να ανοίξει η πόρτα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ» δήλωσε η κ. Σεκερίνσκα ενόψει και της συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου.

Χαιρέτισε τις προσπάθειες ο Μάτις

Ικανοποιημένος από τις προσπάθειες των Σκοπίων για επίλυση του ζητήματος με την Ελλάδα εμφανίστηκε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις.

«Δε θέλουμε να σας δούμε να σταματάτε στο κατώφλι του ΝΑΤΟ. Επιδοκιμάζουμε τις προσπάθειές σας με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος και ελπίζω σύντομα να αποφέρει καρπούς».