Ζαριανόπουλος: “Το μετρό θα έχει μεγάλο κόστος”

Στην εκπομπή «Απλά επικίνδυνοι» με τους Σταύρο Οραήλογλου και Γιάννη Στρίκο μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Ξεκινώντας, μίλησε για το μετρό και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν λέγοντας: «Ένα μετρό το οποίο αναβάλλεται συνεχώς η ολοκλήρωση του, συνεπάγεται ότι αυτόματα θα ανέβει και το κόστος του. Το πληρώνουμε ήδη όλοι οι φορολογούμενοι της χώρας μέσα από την άμεση ή έμμεση φορολογία. Το έργο αυτό όταν τελικά ολοκληρωθεί θα έχει από πίσω του τέτοιο προϋπολογισμό, τέτοιο κόστος, που θα κληθούν οι Θεσσαλονικείς να το πληρώσουν πανάκριβα μέσω του εισιτηρίου».

Σχετικά με την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας είπε: «Το “όνειρο” της τοπικής και κεντρικής αρχής για τη Θεσσαλονίκη είναι να μπορέσει να αναπτυχθεί μονόπλευρα και να πλησιάσει το τουριστικό ενδιαφέρον της Αθήνας. Όταν έχεις στόχο κάτι τέτοιο, στρέφεις αυτόματα το ενδιαφέρον σε μια πλευρά, κάτι το οποίο εμπεριέχει κινδύνους. Ο μονόπλευρος στόχος αποκλειστικά και μόνο στον τουρισμό είναι εξαιρετικά ευάλωτος. Από την άλλη, η πόλη προσανατολίζεται σε μια δομή και σε μια προσωπικότητα, η οποία προσπαθεί μεν να την κάνει πιο φιλική στους τουρίστες και στους επιχειρηματίες αλλά αυτό ελκύει μόνο συγκεκριμένα είδη μαγαζιών όπως οι χώροι εστίασης, τουριστικά μαγαζιά, ξενοδοχεία και τις μεγάλες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων. Επειδή τα νοίκια είναι πανάκριβα δεν μπορεί να ελκύσει η ιδιοκτησία ένα μικρό μαγαζί».

Σχετικά με την αγορά της Θεσσαλονίκης και το αθέμιτο οικονομικό ανταγωνισμό ανέφερε: «Αυτή την στιγμή στην αγορά ακινήτων της πόλης διακινούνται τεράστια κεφάλαια μαζικά και από Έλληνες και από ξένους, ούτως ώστε να τα αξιοποιήσουν είτε ως Airbnb, είτε ως ξενοδοχειακά ή για άλλους τουριστικούς λόγους. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι αυτόματα πρέπει να δημιουργηθεί μια πτώση της τιμής των ακινήτων για να αγοράσουν αυτοί φθηνά, να αγοράσουν μαζικά οι επιχειρηματίες και μετά να αυξάνονται οι τιμές. Στην αγορά Μοδιάνο, όλοι αυτοί που έχουν κάνει προσφυγές είναι παλιοί μαγαζάτορες οι οποίοι θέλουν να διασφαλίσουν απέναντι στον μεγάλο μέτοχο την ιδιοκτησία τους. Η “Μοδιάνο” δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αυτή που γνώρισε ο μέσος Θεσσαλονικιός τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι ένα μεγάλο κέντρο ακριβών τροφίμων που θα πλησιάζονται περιστασιακά από τους τουρίστες και δεν θα έχει την ίδια λειτουργία και ιστορικότητα για την πόλη όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα».

Αναφορικά με το περιστατικό του Κωνσταντίνου Μπογδάνου δήλωσε: «Ακόμα και ένας που δεν συμφωνεί με το ΚΚΕ, με αυτή τη διατύπωση, δεν θα διαφωνούσε. Ήταν μια χαφιέδικη κίνηση. Δίνει χωρίς στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις στην αστυνομία, στους εισαγγελείς ή σε οποιονδήποτε άλλον. Τι θα έκανε αυτός ο κύριος σε άλλη κατάσταση; Σε μια δικτατορία, σε μια κατοχή; Τέτοιου είδους κινήσεις πρέπει να καταδικαστούν απ’ όλους. Δυστυχώς όμως, όπως βλέπουμε, αυτές οι λογικές αρχίζουν και «παίρνουν κεφάλι».Η δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας έχει και συνέχεια, η οποία είναι ότι ο οποιοσδήποτε σηκώσει κεφάλι απέναντι σε μια πράξη καταστολής από πλευράς αστυνομίας, ακόμα και αν διαμαρτυρηθεί με τα λόγια, θα πρέπει να σύρεται στα δικαστήρια».

Για την επόμενη μνημονιακή “υποχρέωση” να απολυθούν τραπεζοϋπάλληλοι είπε: “Αυτό βασίζεται σε συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2017, μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Τρόικα. Αυτή η συμφωνία προβλέπει ότι μέχρι το 2021, θα πρέπει να γίνουν στις τράπεζες τρία πράγματα. Πρώτον, να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο πληθυσμός των τραπεζοϋπαλλήλων κατά 15.000. Δηλαδή, να υπάρξουν 15.000 απολύσεις μέχρι το 2021. Ήδη από την αρχή της κρίσης το 2010, οι υπάλληλοι στις τράπεζες από 65.000 έχουν μείνει 35.000 και πάνε για 20.000. Δεύτερον, θα πρέπει να μειωθούν τα τραπεζικά καταστήματα που σήμερα είναι 1.700 σε 800. Τρίτον, θα πρέπει να γίνουν 120.000 πλειστηριασμοί ακινήτων μέχρι το 2021».

Κλείνοντας, δήλωσε για τα συναισθήματα του για την “αριστερή” κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: “Όταν δήλωναν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι αριστεροί, το εισέπρατα όπως ο κάθε άνθρωπος ανεξαρτήτου ιδεολογίας. Από γέλιο μέχρι οργή, περισσότερο οργή. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει τον λαό πριν ακόμα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με το κεφάλαιο, με τους εργοδοτικούς φορείς, με τους διεθνείς οργανισμούς και μας φέρνει μια χειροτέρευση της πολιτικής, κάτι που επιβεβαιώθηκε. Πολλοί δεν το πίστεψαν και αρκετοί στράφηκαν από το ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο πλήρωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα με αυτή του την διαπίστευση. Αυτή την στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο είναι το πιο αξιόπιστο κόμμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τρόικα γιατί έχει το εξής χαρακτηριστικό σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί να περάσει πολύ πιο εύκολα στον κόσμο αυτή την πολιτική, με αριστερό μανδύα, χωρίς μεγάλες αντιδράσεις, ότι δηλαδή συμφέρει το λεγόμενο μεγάλο κεφάλαιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ κτλ.».