Σοβαρές οι παρενέργειες από την υπερβολική χρήση κινητών!

Η σχέση των ανθρώπων με τα κινητά τηλέφωνα έχει γίνει μία σχέση εξάρτησης και εξελίσσεται καθώς η τεχνολογία προχωρά με γοργούς ρυθμούς έχοντας ολοένα και περισσότερες δυνατότητες και προσφέροντας περισσότερες υπηρεσίες στους κατόχους τους. Ξέρετε όμως πόσες παρενέργειες κρύβονται πίσω από την υπερβολική τους χρήση;

Η εικόνα ανθρώπων που είναι συνεχώς σκυμμένοι πάνω από το κινητό τους είναι πλέον πολύ συνηθισμένη. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να γνωρίζει ότι όπως συμβαίνει σε κάθε πτυχή της ζωής έτσι και με τα κινητά τηλέφωνα η κατάχρηση δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται και από αρνητικές επιπτώσεις.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο πραγματοποίησαν μια μελέτη παρακολουθώντας τη χρήση και σχέση που έχουν οι φοιτητές του πανεπιστημίου με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έκαναν υπερβολική χρήση παρουσίαζαν συμπτώματα εξάρτησης παρόμοια με την εξάρτηση που προκαλούν οι οπιούχες ουσίες (ναρκωτικά). Τα άτομα που έκαναν υπερχρήση έχουν εμφανίσει σύμφωνα με τους ερευνητές τάσεις μοναχικότητας, άγχους και κατάθλιψης.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι όσον αφορά στην τάση μοναχικότητας και αυτό-απομόνωσης από την υπερβολική χρήση  των κινητών τηλεφώνων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στον Καναδά έχουν αντίθετη άποψη αφού η δική τους αντίστοιχη μελέτη δείχνει ότι η υπερχρήση πιθανότατα εκπορεύεται από την ανάγκη και την επιθυμία για κοινωνικές συναναστροφές έστω και μέσω των κινητών τηλεφώνων.

Έτσι, οι ερευνητές του McGill υποστηρίζουν ότι η υπερχρήση κινητών δεν δείχνει αντικοινωνικότητα αλλά αντίθετα υπερ-κοινωνικότητα.