Σπυράκη: Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανοίγει πόρτες για επενδύσεις με κανόνες

«Τη στιγμή που υπάρχουν αναταραχές, τη στιγμή που κλείνουν πόρτες, είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να ανοίξει πόρτες με κανόνες και αυτό κάνει ο κ. Μητσοτάκης, ανοίγει πόρτες με κανόνες», δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Κίνας, Μαρία Σπυράκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τις επαφές του πρωθυπουργού στην Κίνα.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται πολύ γρήγορα, μετά και την αλλαγή της κυβέρνησης, από μία χώρα που δημιουργούσε προβλήματα σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό της ευρωζώνης -και αυτό κόντρα στις διεθνείς αμφιβολίες που υπάρχουν στο οικονομικό κλίμα. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία η επιλογή του πρωθυπουργού να επισκέπτεται ξένες πρωτεύουσες και μεγάλες οικονομίες και να επιχειρεί μία αυτόνομη σχέση της Ελλάδας με τις χώρες αυτές. Η Κίνα μπορεί να αποτελέσει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις και η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τις κινεζικές επιχειρήσεις, έχοντας πάντα υπόψη ότι πρέπει να τηρηθούν όλοι οι ευρωπαϊκοί κανόνες», ανέφερε η κ.Σπυράκη.

Σχετικά με τις ευκαιρίες που υπάρχουν παρατήρησε πως «η περίπτωση του success story του λιμανιού του Πειραιά δεν μπορεί να είναι η μοναδική. Υπάρχουν και άλλες πολύ σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, οι οποίες μπορούν να δώσουν προστιθέμενη αξία και στις κινέζικες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας και πλούτο στην Ελλάδα».

«Οι Κινέζοι επιχειρηματίες αναζητούν ευκαιρίες. Το ζήτημα είναι ότι οι ευκαιρίες αυτές πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, όπως προβλέπεται από την ΕΕ και η Ελλάδα προφανώς να αποφύγει -και το κάνει- να εμπλακεί σε οποιαδήποτε διένεξη υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, ή τις διαφορές που εμφανίζει η Κίνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη στάση της ΕΕ στο προσφυγικό, η ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Δεν μπορεί μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παίρνει όλα τα προνόμια της συμμετοχής της στην ΕΕ, της συμμετοχής της στο Σένγκεν και όταν έρχεται η ώρα να μοιραστεί η ευθύνη για το προσφυγικό ορισμένες από τις χώρες αυτές να κλείνουν τις πόρτες και να λένε ότι δεν παίρνουν κανέναν πρόσφυγα. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, ώστε να μιλήσουμε σοβαρά για την αναθεώρηση του Δουβλίνου», επισήμανε. Σε ό,τι αφορά την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εκτίμησε πως «είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να τηρηθεί» και «από εκεί και πέρα είναι αντικείμενο συζήτησης το πώς αυτή η Κοινή Δήλωση μπορεί να αναβαθμιστεί».

 

©Πηγή: amna.gr