Στέλνει μηνύματα μέσω Κ. Καραμανλή ο Κ. Μητσοτάκης

Με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι ετών από το θάνατο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, η Καθημερινή της Κυριακής φιλοξένησε άρθρο του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη με τίτλο: «Η στρατηγική στόχευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή για τη χώρα».

«Η στόχευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή οριζόταν από ένα διαχρονικά σταθερό τετράπτυχο: Οικονομική ανάπτυξη, εδραίωση και διεύρυνση της Δημοκρατίας, ασφάλεια, ευρωπαϊκός δρόμος. Ωστόσο και αυτό είναι το σημαντικότερο, τα πεδία αυτά δεν τα χειρίστηκε ποτέ χωριστά. Αποτελούσαν πτυχές της ίδιας στρατηγικής αντίληψης που ήθελε να υπερβεί την καθυστέρηση και τη στασιμότητα της Ελλάδας, βάζοντας την αποφασιστικά στην τροχιά της Δύσης» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο άρθρο του και προσθέτει: «Έβλεπε την Ευρώπη, κόντρα στις πρόσκαιρες αντιδράσεις της κοινής γνώμης και του υπόλοιπου πολιτικού συστήματος, ως μια άγκυρα, ένα ασφαλές θεσμικό, οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό καταφύγιο. Έπρεπε να περάσουν 35 χρόνια και να φτάσει το καταστροφικό καλοκαίρι του 2015 για να συνειδητοποιήσουμε πόσο σοφή ήταν η επιλογή του».

“Αντιμετώπιζε τις μεγάλες προκλήσεις με διορατικότητα και ρεαλισμό”

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει πως «αν κάτι διέκρινε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ήταν η ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις με διορατικότητα και ρεαλισμό. Πότε αμβλύνοντας διαφορές, πότε συζητώντας με όμορους πολιτικούς χώρους και πότε ανοίγοντας τολμηρά την παράταξη» και υπογραμμίζει ότι «στις μέρες μας οι παθογένειες δεκαετιών σαν εκείνες που αντιμετώπισε, κατά καιρούς, ο ιδρυτής μας, έχουν δυστυχώς επανέλθει και πολλαπλασιαστεί. Δεν θα διστάσω να πω ότι ορισμένες από αυτές, μεταλλάχθηκαν με την κυριαρχία του εθνικολαϊκισμού στην αντιπολίτευση την περίοδο μετά το 2012, αλλά και την τραγική και τραυματική κυβερνητική εμπειρία τα χρόνια μετά το 2015».

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι «ο Καραμανλής μας έμαθε ότι η ιστορία γράφεται από αυτούς που δεν φοβούνται να τη διαμορφώσουν, που δεν μεμψιμοιρούν κρυπτόμενοι πίσω από την ασφάλεια της εύκολης κριτικής. Από αυτούς που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις με θάρρος και βλέπουν τη δημόσια σφαίρα ως πεδίο προσφοράς και όχι ως ευκαιρία προσβολής ή ακόμα χειρότερα, πλουτισμού», για να καταλήξει στέλνοντας το μήνυμα πως «αν θέλουμε πραγματικά να υπηρετήσουμε αυτό που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι πολιτικοί συνεργάτες του εξέφρασαν στην ελληνική πραγματικότητα, πρέπει να διευρύνουμε τη στόχευσή μας, κάνοντας ακόμη και βήματα πέρα από τα δικά τους. Το χρωστάμε στην Ελλάδα, στην κοινωνία στα παιδιά μας, αλλά και σε εκείνον να βαδίσουμε στο δικό του μονοπάτι, το μονοπάτι που οδηγεί μπροστά. Σε μια καλύτερη πατρίδα».