Στήριξη της COREPER στη Λάουρα Κοβέσι για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

Τη στήριξη της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER -οι απεσταλμένοι των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες) για τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έλαβε η 46χρονη Ρουμάνα Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι.

Σύμβολο του αγώνα κατά της διαφθοράς για ένα μέρος των Ρουμάνων, αλλά σε ανοικτό πόλεμο με την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, η Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, πρώην εισαγγελέας κατά της διαφθοράς της Ρουμανίας, το 2006, στην ηλικία των 33 ετών, είχε γίνει η νεότερη γενική εισαγγελέας της Ρουμανίας. Το 2013 ανέλαβε την ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς και εξαπέλυσε πόλεμο κατά της διαφθοράς στη χώρα της, φέρνοντας εις πέρας υποθέσεις  που αφορούσαν πολιτικούς, επιχειρηματίες και δικαστικούς.
«Είναι πολύ σημαντικό για τη δικαιοσύνη να συνεχίσει να αντιστέκεται, να κάνει τη δουλειά της με επαγγελματικό τρόπο» υπογράμμισε, σε δηλώσεις της στον ιδιωτικό σταθμό Digi 24, η κ. Κοβέσι.

«Το σύστημα δικαιοσύνης έχει υποστεί μια επίθεση, όχι μόνο μέσα από σχόλια στον δημόσιο χώρο, αλλά και μέσω επαναλαμβανόμενων προσπαθειών αλλαγής των νόμων με την εισαγωγή τροποποιήσεων στη νομοθεσία ή απόπειρες τροποποίησης των κωδίκων» προσέθεσε. Νομίζω -συνέχισε η κ. Κοβέσι- «είναι πολύ σημαντικό για τη δικαιοσύνη να συνεχίσει να αντιστέκεται, να κάνει τη δουλειά της με επαγγελματικό τρόπο και τουλάχιστον η δουλειά μας ως εισαγγελείς είναι να διεξάγουμε έρευνες».

Αναφερόμενη στη στήριξη της COREPER, η κ. Κοβέσι είπε πως «ελπίζω ότι η ψηφοφορία αυτή θα αλλάξει λίγο την κατάσταση στο δικαστικό σύστημα και οι συνάδελφοί μου θα κινητοποιηθούν και θα ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν ό, τι ξεκίνησε. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι τα τελευταία χρόνια στη Ρουμανία (σ.σ. όταν ήταν επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαφθοράς), τα αποτελέσματα ήταν σαφή και τα στατιστικά στοιχεία μιλούσαν για τον εαυτό τους».

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.