Στις αρχές του 2019 θα αλλάξουμε (υποχρεωτικά) ταυτότητες

Στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019 αναμένεται να αλλάξουμε υποχρεωτικά τις αστυνομικές μας ταυτότητες όπως προκύπτει από την τελευταία πληροφόρηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο αναμένει τις τελικές προδιαγραφές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόλις τις λάβει θα προκηρύξει τον διαγωνισμό για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν υποψηφιότητα για την κατασκευή τους.

Με ψηφιακό αποτύπωμα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι νέες ταυτότητες, τις οποίες θα πρέπει να αλλάξουμε υποχρεωτικά από το 2019, οι οποίες θα είναι κοινές στις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα περιλαμβάνουν τσιπάκι και βιομετρικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα. Αρχικά η Ελλάδα προσπαθούσε να αποφύγει τη συγκεκριμένη προδιαγραφή προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αν όμως οι οδηγίες της ΕΕ καθιστούν υποχρεωτικό κάτι τέτοιο, τότε και η Ελλάδα θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί στα νέα δεδομένα.

Πως θα είναι οι νέες ταυτότητες

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας, ενώ την φωτογραφία, όπως προβλέπεται από το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα την βγάζουν ιδιώτες φωτογράφοι, με τις ίδιες προδιαγραφές που ισχύουν για τα διαβατήρια.

Πάνω από 10 ευρώ το κόστος κάθε ταυτότητας

Τα έξοδα των πολιτών για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, θα είναι κάτω από 10 ευρώ, συν την αξία της φωτογραφίας. Σε πρώτη φάση θα εκδίδονται οι ταυτότητες των νέων που βγάζουν για πρώτη φορά, ενώ οι μεγαλύτεροι θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλιές τους ταυτότητες μέσα σε τέσσερα χρόνια.