Στο ίδιο τραπέζι και πάλι Νότια Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία

Στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν και πάλι Νότια Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία στις 9 Μαΐου στο Τόκιο, όπως ανακοίνωσε απόψε η Σεούλ, με κύριο θέμα συζήτησης τις σχέσεις τους με τη Βόρεια Κορέα.

Η νέα συνάντηση αποτελεί συνέχεια της ιστορικής συνόδου κορυφής στις 27 Απριλίου μεταξύ του προέδρου της Νότιας Κορέας και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δυο κράτη, ενόψει και της πολυαναμενόμενης συνάντησης μεταξύ του Κιμ και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η ημερομηνία ούτε ο τόπος.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Πιονγκγιάνγκ

Διεθνείς εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι προηγούμενες προσπάθειες άμβλυνσης της έντασης με την Πιονγκγιάνγκ απέτυχαν και ότι η Βόρεια Κορέα δεν ανέφερε ποιες παραχωρήσεις προτίθεται να κάνει σε σχέση με το πρόγραμμά της των πυρηνικών όπλων και των βαλλιστικών πυραύλων.

«Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε τη συνεργασία με τον πρόεδρο Μουν ενόψει της συνόδου κορυφής μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας. Και πρόσθεσε: «Θέλω να συζητήσω επισταμένως για το πώς η Βόρεια Κορέα μπορεί να πάρει το σωστό δρόμο, να λύσει τα θέματα των απαγωγών, των πυραύλων και των πυρηνικών», αναφερόμενος στις απαγωγές Ιαπώνων από τη Βόρεια Κορέα κατά το παρελθόν.

Οι τρεις γειτονικές χώρες εμπλέκονται ποικιλοτρόπως στις σχέσεις και στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα: η Νότια Κορέα ως γείτονας και πρώην εχθρός στον πόλεμο του 1950-1953, η Ιαπωνία ως βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή και πιθανός στόχος βορειοκορεατικών πυραύλων και η Κίνα ως κύριος διπλωματικός και εμπορικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ.