Στο ΣτΕ οι προσφυγές για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών

Συζητήθηκαν στο ΣτΕ οι προσφυγές που έχουν υποβάλλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΝΤ-1, Alpha, ΣΚΑΪ, ΣΤΑΡ και Mega, όπως και η ΕΙΤΗΣΕΕ με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκατομμύρια  ευρώ για κάθε άδεια.

Η συζήτηση του Θέματος έγινε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ Νικόλαου Σακελλαρίου και με εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή.

Σύμφωνα με προσφυγές καναλιών και ΕΙΤΗΣΕΕ «η τιμή εκκίνησης δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος και η  διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης  διενεργείται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια γεγονός που παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 14 και της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/21/ΕΚ».

«Πρόθεση της Πολιτείας δεν είναι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και η αποκατάσταση της τάξης στον τηλεοπτικό χώρο. Επιδίωξη είναι η οικονομική εξάντληση των τηλεοπτικών σταθμών», τόνισαν οι νομικοί εκπρόσωποι των καναλιών που αναφέρθηκαν στο πολύ υψηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας κάθε καναλιού.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη το ΕΣΡ έχει ανακηρύξει τους 5 προσωρινούς υπερθεματιστές, αποκλείοντας  μόνο μια από τις έξι συνολικά υποψηφιότητες.  Μάλιστα κατά τη συζήτηση παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθανάσιος Κουτρουμάνος.

Τι υποστηρίζουν τα κανάλια:

Ειδικότερα στις προσφυγές τους τα κανάλια υποστηρίζουν ότι :

* Οι επίμαχες αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, είναι  αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την  Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα  είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής  αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός.

*Η τιμή εκκίνησης είναι υπερβολική  αφού δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς  από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της. Κι αυτό μειώνει το ενδιαφέρον   προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων παραβιάζοντας, ταυτόχρονα  την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγματικές αρχές του πλουραρισμού και της πολυφωνίας.

Τα τεχνικά στοιχεία που δεν αποδέχονται οι προσφεύγοντες  αφορούν τις προϋποθέσεις καθορισμού του αριθμού των αδειών που χορηγήθηκαν (7 άδειες), καθώς μπορούσε να χορηγηθούν 16 άδειες σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καναλιών.

Τα επιχειρήματα

Αναλυτικότερα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποστήριξαν ότι:

-Για τον καθορισμό του αριθμού των 7 αδειών δεν υπήρξε μελέτη από το αρμόδιο όργανο παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων . «Στον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το δικαστήριο σας ήταν μόνο 4. Τώρα έγιναν 7. Αν το ακυρώσετε και πάλι τότε  μπορεί να αυξηθούν κι άλλο», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι νομικοί παραστάτες των καναλιών. «Τότε λέγατε ότι είναι λίγες». σχολίασε εν προκειμένω ο πρόεδρος του ΣτΕ.

-Ο επίμαχος  διαγωνισμός διεξάγεται με έναν χάρτη του 2012 και έχουμε 2018. Σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν έχει  λάβει χώρα ο  διαγωνισμός για πάροχο περιεχομένου με δημοπρασία. Μόνο στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία κι εκεί έχει γίνει για πάροχο δικτύου.

-Η τιμή εκκίνησης όπως καθορίστηκε από το ΕΣΡ  είναι  αναιτιολόγητη και δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα.

Μοναδικό κριτήριο είναι το οικονομικό. Πρόθεση της πολιτείας δεν είναι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και αποκατάσταση της τάξης στον τηλεοπτικό χώρο αλλά  η οικονομική εξάντληση των τηλεοπτικών σταθμών. Η τηλεοπτική δραστηριότητα δεν είναι για μας δωρεάν, καταβάλλουμε χρήματα. 1,7-1,8 εκατομμύρια το χρόνο στοιχίζει σε κάθε σταθμό η ταυτόχρονη μετάδοση σε υψηλή και τυπική ευκρίνεια

-Το φάσμα αντέχει πολύ περισσότερες από 7 άδειες, ενώ δεν γνωρίζουμε πόσες θα είναι οι ειδικές άδειες και πότε θα προκηρυχθούν

-Το τίμημα  είναι υπέρμετρο. Ως παράδειγμα μάλιστα αναφέρθηκε ότι στην Κύπρο το κόστος μιας  τηλεοπτικής άδειας είναι  50.000 ευρώ και σε σκανδιναβικό κράτος το ίδιο με αυστηρότερα όμως ποιοτικά κριτήρια.

Από την πλευρά του τηλεοπτικού σταθμού Mega (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ) αναφέρθηκε πως η συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν πλημμελής και συνεπώς παράνομη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν ήταν νόμιμη  η απόφαση με την οποία τερματίστηκε η λειτουργία του σταθμού. Προβλήθηκε μάλιστα το επιχείρημα ότι από τον Σεπτέμβρη του 2016 το MEGA δεν αποτελεί ενημερωτικό σταθμό αλλά ψυχαγωγικό και ακόμα  δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός γι’ αυτού του τύπου τα κανάλια.

-Τέλος, οι 120 εργαζόμενοι του MEGA που εκπροσωπήθηκαν στο Δικαστήριο αναφέρθηκαν στην επερχόμενη ολοκληρωτική καταστροφή τους.

«Τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι. Θέλουμε νόμιμες διαδικασίες και κανόνες στην τηλεοπτική αγορά». Η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού οδηγεί  στην αποπληρωμή τω τραπεζικών δανείων .Με την άμισθη εργασία και την χρήση του αρχείου του Μega έχει ήδη γίνει  απόσβεση του μεγαλύτερου μέρους του δανείου» , υποστήριξε ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Το δημόσιο

Από την πλευρά του δημοσίου, οι νομικοί του  σύμβουλοι .επικαλέστηκαν αφενός τις προσφορές των τηλεοπτικών σταθμών στον πρώτο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣΤΕ , αφετέρου τις αγωγές αποζημίωσης τηλεοπτικών σταθμών για να δείξουν ότι η τιμή των 35 εκατομμυρίων είναι συμφέρουσα και υπάρχει η δυνατότητα καταβολής της .

Συγκεκριμένα υποστήριξαν ότι:

«Μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό δεν είχαμε πείρα για το πόσο κοστίζει μια τηλεοπτική άδεια. Όμως τότε ο ΣΚΑΪ  προσέφερε 43,6 εκατομμύρια που ήταν τα λιγότερα και ο ΑΝΤ1 75 που ήταν το μεγαλύτερο ποσόν. . Τότε δεν θα έδιναν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να αγοράσουν κάτι που δεν άξιζε τόσο. Πίστευαν ότι αυτή είναι η τιμή. Το star και Alpha εγκατέλειψαν μάλιστα την διαγωνιστική διαδικασία μη δίνοντας περισσότερα χρήματα. Όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες δεν δίνουν χαριστικά λεφτά. Ο ένας που ασχολείται και με το ποδόσφαιρο, πήρε μαγαζί γωνία, μια πολύ μεγάλη ομάδα που προτιμά να την αφήσει να καταρρεύσει  τώρα παρά να βάλει χρήματα που θεωρεί ότι δεν αξίζουν.

-Ο οδηγός μας ήταν αυτός ο διαγωνισμός. Τώρα παίρνουν τις άδειες σε πιο συμφέρουσες τιμές από τότε. Ωφελούνται.

-Αν δεν ήταν συμφέρουσα δε θα είχαν έρθει στο διαγωνισμό. Μειώθηκε ο φόρος διαφημίσεων

-Υπάρχουν δυο αγωγές του ΣΚΑΙ για αποζημίωση 26 εκατομμυρίων και του Star για 32 εκατομμύρια για έσοδα που χάθηκαν εξαιτίας του προηγούμενου διαγωνισμού. Προκύπτει ότι τα έσοδά τους είναι τεράστια , άρα δεν μπορείς να λες πως δεν δίνω 3,5 εκατομμύρια το χρόνο , και ότι αυτό είναι εξοντωτικό.

-Το Mega είναι παράδοξο να συνεχίσει να εκπέμπει ενώ δεν έχει λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία. Συνετέλεσε και το ίδιο στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα.