Στο «στόχαστρο» βουλευτές του Συμβουλίου της Ευρώπης για χρηματισμό

Ισχυρούς τριγμούς στο πολιτικό σύστημα όχι μόνος της ίδιας της χώρας αλλά και γενικότερα της Ευρώπης, προκάλεσαν ορισμένα δημοσιεύματα στο Τύπο του Βελγίου τα οποία κάνουν λόγω για χρηματισμό δύο Βέλγων Βουλευτών.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας De Morgen ανέφερε ότι μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου χρηματίστηκαν από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ των οποίων και δύο Βέλγοι βουλευτές.

Πόρισμα του Συμβουλίου για τον χρηματισμό

Σύμφωνα με σχετικό πόρισμα του Συμβουλίου του Στρασβούργου, το οποίο εκπονήθηκε από τρεις πρώην δικαστές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Σουηδία και δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου, οι χρηματισμοί έγιναν προκειμένου να εξωραΐσουν την εικόνα του Αζερμπαιτζάν σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συμβαίνουν στην χώρα. Το πόρισμα αποδεικνύει ότι οι δύο Βέλγοι βουλευτές, Γκορίς και Ντεστέξ, ουσιαστικά με την αποδοχή του χρηματισμού παραβίασαν τον Κώδικα Δεοντολογίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

«Όσον αφορά τις διεφθαρμένες δραστηριότητες υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, το ελεγκτικό όργανο διαπίστωσε ότι υπήρχε ισχυρή υποψία ότι ορισμένα νυν και πρώην μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης είχαν εμπλακεί σε διεφθαρμένη δραστηριότητα», ανέφερε το πόρισμα.