Στους 34 οι νεκροί από τις αιματηρές διαδηλώσεις στη Νικαράγουα

Στους 34 ανήλθαν οι νεκροί από τις αιματηρές διαδηλώσεις που συνεχίζονται για έκτη ημέρα στη Νικαράγουα, κόντρα στη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης που προωθεί ο πρόεδρος της χώρας.

Ο πρόεδρος Ορτέγα βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα άνευ προηγουμένου κύμα οργής χιλιάδων διαδηλωτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στους δρόμους της Νικαράγουα. Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις εκτιμούν ότι όσο περνούν οι ώρες, τόσο θα αυξάνει ο αριθμός των νεκρών, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν μέχρι στιγμής τους 66 και άλλα 16 άτομα αγνοούνται.

Η πλειονότητα των νεκρών είναι φοιτητές, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και ένας αστυνομικός, καθώς και ένας εικονολήπτης.

«Να ερευνηθούν οι θάνατοι» ζητά ο ΟΗΕ

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι νεκροί από τις αιματηρές διαδηλώσεις στη Νικαράγουα υπολογίζονται σε 34. Ωστόσο ο ακτιβιστής Καρμόνα σημείωσε πως:«Καταδικάζουμε τη βία που άσκησε η αστυνομία και παραστρατιωτικές ομάδες κατά νέων ανθρώπων (που διαδηλώνουν) για ένα δίκαιο αγώνα».«Είναι μια καταδικαστέα πράξη, πυροβολούν με σκοπευτές, η πλειοψηφία των νεκρών χτυπήθηκε στο κεφάλι, στο λαιμό και στο στήθος», είπε. «Αυτοί οι θάνατοι πρέπει να ερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να διωχθούν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ΟΗΕ απαίτησε χθες από τη Νικαράγουα να διενεργήσει «τάχιστα, ανεξάρτητες και διαφανείς» έρευνες για τα θύματα των διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων, εκφράζοντας λύπη για ενδεχόμενες «εξωδικαστικές εκτελέσεις».