Στους υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε. έθεσε ο Καμμένος το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

Το θέμα με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Τουρκία έθεσε ο Πάνος Καμμένος στους υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε., κατά στη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε ότι δυο Ευρωπαίοι και ΝΑΤΟϊκοί στρατιωτικοί κρατούνται για 66 ημέρες όμηροι των τουρκικών αρχών στην Ανδριανούπολη και ευχαρίστησε την Ύπατη Εκπρόσωπο και τους ομολόγους του για τη μέχρι τώρα υποστήριξή τους.

Κατά τα λοιπά τα κύρια θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προβλέψει για την περίοδο 2021-2027 συγχρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη αμυντικών προγραμμάτων 13 δις ευρώ. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών με τα περισσότερα εγκεκριμένα προγράμματα.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να χρηματοδοτήσει με 6,5 δισ. ευρώ τη βελτίωση των υποδομών (οδικοί άξονες, λιμάνια και αεροδρόμια) για τη διευκόλυνση της στρατιωτικής κινητικότητας. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα να επωφεληθούν από αυτέςτις χρηματοδοτήσεις για τη βελτίωση των υποδομών προς όφελος της οικονομίας, του τουρισμού και των μεταφορών.

Καμμένος με την αναπληρώτρια Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Τέλος, ο κ. Καμμένος, με παρουσία της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του ΝΑΤΟ και του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Ευρωπαϊκές Επιχειρήσεις, έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον ΟΗΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την πρόληψη των συγκρούσεων.

Η ελληνική πλευρά ανέδειξε τη σημασία της εκπαίδευσης των κυανοκράνων σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και κυρίως στην προστασία γυναικών και παιδιών στις ένοπλες συγκρούσεις και το έργο που επιτελείται στο πολυεθνικό κέντρο που φιλοξενούμε στη Μακεδονία.

Επίσης, ενημέρωσε για την πρόθεσή της να ζητήσει να ανατεθεί στην Ελλάδα η διοίκηση της θαλάσσιας επιτήρησης της επιχείρησης του ΟΗΕ στην περιοχή μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου.