Συμμαχία Πέντε Αστέρων-Λέγκας ή κυβέρνηση τεχνοκρατών;

Τελευταίος και σύντομος γύρος επαφών σήμερα του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Εάν αποτύχει και αυτός, θα ενεργοποιηθεί πιθανώς το «plan B» που προβλέπει σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί ο νέος, σύντομος κύκλος επαφών του ιταλού προέδρου με τα κόμματα. Στόχος του Σέρτζιο Ματαρέλα είναι να καταλάβει αν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό βήμα προόδου με συγκλίσεις των κομμάτων. Διαφορετικά θα αναλάβει ο ίδιος νέες πρωτοβουλίες.

Η ιταλική κεντροδεξιά επανέλαβε πριν λίγο στον Σ. Ματαρέλα ότι θέλει να της δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ τα Πέντε Αστέρια δηλώνουν έτοιμα να κυβερνήσουν με την Λέγκα αλλά χωρίς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και με την επιλογή πρωθυπουργού κοινής αποδοχής.

Προς το παρόν βέβαια η ιταλική κεντροδεξιά -η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια και τα Αδέλφια της Ιταλίας- δεν έχει διασπασθεί. Ωστόσο συνεργάτες του γραμματέα της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, άφησαν να εννοηθεί ότι η νέα στάση των «Πέντε Αστέρων» θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ενδιαφέρουσα.

Πιθανά σενάρια συμμαχιών και «σχέδιο Β»

Στο μεταξύ oι δημοσκοπήσεις λένε ότι η λύση μιας κυβέρνησης Πέντε Αστέρων και Λέγκας είναι εκείνη που προτιμούν και οι ψηφοφόροι. Αν και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει έντονες ανησυχίες στις Βρυξέλλες, λόγω της βούλησης αυτών των δύο πολιτικών δυνάμεων να ζητήσουν την αλλαγή και αναθεώρηση βασικών ευρωπαϊκών συνθηκών και κανόνων.

Σε περίπτωση που αποτύχει και ο σημερινός κύκλος επαφών, ο ιταλός πρόεδρος θα πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόσει ένα «σχέδιο Β». Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Στάμπα πρόκειται για μια κυβέρνηση τεχνοκρατών με ισχυρή παρουσία γυναικών. Η εφημερίδα του Τορίνο προβλέπει μάλιστα ότι και για την πρωθυπουργία θα μπορούσε να επιλεγεί μια γυναίκα -οικονομολόγος.

Στα ονόματα στα οποία γίνεται αναφορά, συμπεριλαμβάνεται και εκείνο της οικονομολόγου Λουκρέτσια Ράιχλιν, η οποία διδάσει στο Λονδίνο και είναι κόρη ιστορικού στελέχους της ιταλικής αριστεράς, της Λουτσιάνα Καστελίνα.

Tο πρόβλημα, είναι ότι μέχρι τώρα Πέντε Αστέρια και Λέγκα απορρίπτουν τους τεχνοκράτες και αναφέρονται στον «κίνδυνο επιστροφής του Μάριο Μόντι με διαφορετικό μανδύα». Ο Ιταλός πρόεδρος, όμως, ως γνωστόν δεν έχει απεριόριστο χρόνο και θεωρεί απόλυτη προτεραιότητα να μπορέσει επιτέλους η χώρα να αποκτήσει νέα κυβέρνηση με πλήρεις αρμοδιότητες και σαφές πρόγραμμα.

Πηγή: Deutsche Welle