Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι κινητοποιήσεις των προσφύγων στη Λέσβο

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των προσφύγων και των μεταναστών στο νησί της Λέσβου, έχοντας καταλάβει την κεντρική πλατεία Σαπφούς. Οι περισσότεροι από τους 200 περίπου ανθρώπους που βρίσκονται εκεί, οι περισσότεροι είναι Αφγανοί και διεκδικούν άμεση εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλλει, καθώς επίσης και την άμεση αποχώρησή τους από το νησί με προορισμό την ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα αιτήματά τους

Επίσης οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Μόριας, ο οποίος εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα φιλοξενεί σχεδόν τους διπλάσιους από το προβλεπόμενο όριο. Τέλος, καταγγέλλουν το θάνατο Αφγανού μετανάστη, ο οποίος ωστόσο σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Μυτιλήνης με σοβαρό και χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα.

Οι διαδηλωτές έχουν καταθέσει τα αιτήματά ασύλου στους επικεφαλής τους γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν μόνοι τους στον καταυλισμό, τονίζουν ότι για τον θάνατο του Αφγανού πρόσφυγα, μερίδιο ευθύνης αναλογεί στην ομάδα εθελοντών γιατρών από την Ολλανδία, οι οποίοι είχαν βραδινή βάρδια στο ιατρείο και δεν έδωσαν την δέουσα προσοχή στον ασθενή.