Συνελήφθη ο δολοφόνος του δημοσιογράφου Χαβιέρ Βαλδές

Στη σύλληψη του δολοφόνου του δημοσιογράφου Χαβιέρ Βαλδές προχώρησε η αστυνομία του Μεξικού όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Αλφόνσο Ναβαρέτε.

Ο γνωστός δημοσιογράφος δολοφονήθηκε σε ηλικία 50 ετών το μεσημέρι της 15ης Μαϊου 2017, κοντά στο γραφείο του στην πόλη Κουλιακάν της πολιτείας Σιναλόα όπου και γεννήθηκε. Πόλη που ήταν τότε φέουδο των ανθρώπων του βαρόνου ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν που σήμερα κρατείται σε φυλακές των ΗΠΑ.

Ο Χαβιέρ Βαλδές είχε καλύψει εκτενώς τον πόλεμο που είχε ξεσπάσει για τη διαδοχή στο καρτέλ Σιναλόα έπειτα από την έκδοση του «Τσάπο» από το Μεξικό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περισσότεροι από 100 οι νεκροί δημοσιογράφοι

Πάνω από 100 δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα δολοφόνων στο Μεξικό από το 2000, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης. Το 2017, δολοφονήθηκαν 12 δημοσιογράφοι στη χώρα, κατά την οργάνωση Artículo 19.

Στα τέλη Μαρτίου, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το Γαλλικό Πρακτορείο ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός ετήσιου βραβείου δημοσιογραφίας στο Μεξικό, στη μνήμη της Μιροσλάβας Μπριτς και του Χαβιέρ Βαλδές που δολοφονήθηκαν το 2017.