Συρία: Επτά νεκροί και 16 τραυματίες από την τουρκική εισβολή

Επτά νεκροί και 16 τραυματίες είναι ο έως τώρα απολογισμός της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Βορειανατολική Συρία.

Πολλοί κάτοικοι των περιοχών έχουν τραπεί σε φυγή ενώ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, εξαπέλυσαν ρουκέτες κατά δύο πόλων στη νότια Τουρκία.

Tweet Ερντογάν και πρωινές προσευχές

«Ο Θεός να είναι μαζί μας», δήλωσε με tweet του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Χαιρετίζω κάθε έναν γενναίο στρατιώτη που συμμετέχει σε αυτή την επιχείρηση».

Τεμένη σε όλη την Τουρκία θα πραγματοποιήσουν πρωινές προσευχές αύριο Πέμπτη για το στρατό, μετέδωσε το TRT.

Το κρατικό δίκτυο χαρακτήρισε τη στρατιωτική επιχείρηση τη «μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία της (τουρκικής) Δημοκρατίας», τονίζοντας ότι αυτή εκτείνεται σε μια περιοχή «περίπου 400χλμ μήκους και 35 χλμ βάθους».

Σχόλιο και από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, οι τουρκικές δυνάμεις προσπαθούν να μην πλήξουν συμμαχικά στρατεύματα ενώ η επιχείρηση έχει στόχο μόνο τις βάσεις, τα όπλα και τον εξοπλισμό των μαχητών της βορειοανατολικής Συρίας.

«Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης άρχισε στις 16.00 τοπική ώρα σήμερα με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας, να αποτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκος του νοτίου συνόρου μας, να εξουδετερώσει τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, καθώς και να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων στα σπίτια τους και στη γη τους», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στα μέσα της Αλγερίας, τόνισε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας βασίζεται στα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και πρόσθεσε ότι η ‘Αγκυρα είχε ενημερώσει όλους τους αναγκαίους παράγοντες, ανάμεσά τους τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Έκτακτη σύνοδος στον ΟΗΕ

Λόγω της σοβαρότητας και των κινδύνων που εγκυμονούν οι επιθέσεις στη Συρία, το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε για αύριο, Πέμπτη, έκτακτη σύνοδο. Οι φόβοι που εγείρονται είναι πολλοί, τη στιγμή που όλος ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα το θρίλερ που έρχεται να διαταράξει τις διεθνείς ισορροπίες. Η επιχείρηση της Άγκυρας φτάνει σε μια περίοδο που έχει μειωθεί σημαντικά η δύναμη του Ισλαμικού Κράτους. Εάν, ωστόσο, πληγούν οι κουρδικές δυνάμεις από τους Τούρκους, στην περιοχή της βόρειας Συρίας, η αναζωπύρωση της δράσης των τρομοκρατών είναι ορατή.