Συρία: Παρεμπόδιση των επιθεωρητών για τα χημικά καταγγέλλει η Βρετανία

Η βρετανική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων καταγγέλλει ότι οι επιθεωρητές δεν έχουν λάβει ακόμη άδεια πρόσβασης στα σημεία όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η χημική επίθεση στην Ντούμα, στη Συρία.

Οι επιθεωρητές έφθασαν στην περιοχή το Σάββατο, προκειμένου να εξετάσουν αν έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα στην Ντούμα στις 7 Απριλίου και, εάν ναι, τι είδους.

Η βρετανική αντιπροσωπεία στον ΟΑΧΟ ανέφερε σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Twitter, πως η Ρωσία και η Συρία δεν έχουν ακόμη επιτρέψει την πρόσβαση των επιθεωρητών στην Ντούμα και κάλεσε τις δύο χώρες να συνεργαστούν.

«Η ελεύθερη πρόσβαση στην Ντούμα είναι απαραίτητη. Η Ρωσία και η Συρία πρέπει να συνεργαστούν», έγραψε σχετικά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε πως η καθυστέρηση οφείλεται στα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ.

Συγκρούσεις με νεκρούς και τραυματίες στη Συρία

Εν τω μεταξύ, συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατιωτικών τμημάτων της εθνικής φρουράς και ανταρτών διεξάγονται στην πόλη Ντούμα, στην ανατολική Γούτα της Συρίας, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Οι συγκρούσεις διεξάγονται στη συνοικία Ελ Ραχμανί. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, σε ένα από τα κτίρια της συνοικίας πριν απελευθερωθεί από τους αντάρτες υπήρχε ένα μεγάλο οπλοστάσιο των ανταρτών.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα, ότι στις 13 Απριλίου είχε ολοκληρωθεί η αποχώρηση των μαχητών από την Ντούμα, επισημαίνοντας ότι είχαν αποχωρήσει 21 χιλιάδες μαχητές και μέλη των οικογενειών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ