ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Tέλος στην προανακριτική της Novartis

Πριν καλά – καλά ξεκινήσει τις εργασίες της, η επιτροπή προανακριτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis αναμένεται να ρίξει τίτλους τέλους με απόφαση μάλιστα της ίδιας της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Όπως έχουν ήδη προαναγγείλει οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που μετέχουν στην διαδικασία, το τελικό πόρισμα δεν θα περιλαμβάνει νέα στοιχεία ή ενδείξεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση, καθώς η επιτροπή απέφυγε να μπει σε ουσιαστική διερεύνησή της. Συγκεκριμένα, το πόρισμα που θα συζητηθεί στη Ολομέλεια έως το τέλος του μήνα που διανύουμε θα προτείνει την επιστροφή της δικογραφίας στην τακτική δικαιοσύνη και θα σταθεί στην αναρμοδιότητα της Βουλής να διενεργήσει έλεγχο.

Να σημειωθεί ότι ήδη από τις πρώτες ημέρες σύστασης της προανακριτικής έχει αποχωρήσει σύσσωμη η αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας πως επί της ουσίας πρόκειται για σκευωρία που προήλθε από κυβερνητικούς τακτικισμούς προκειμένου αυτοί να επιφέρουν πολιτικό πλήγμα στους αντιπάλους τους.

“Όσοι συνδέονται με πράξεις δωροδοκίας να λογοδοτήσουν στα τακτικά δικαστήρια”

Από την πλευρά της πλειοψηφίας το τελικό κείμενο που θα στηρίζει την αναρμοδιότητα της Βουλής, θα στηριχτεί στο επιχείρημα ότι η τέλεση του αδικήματος της δωροληψίας δεν μπορεί να εμπίπτει στα καθήκοντα ενός υπαλλήλου και εν’ προκειμένου ενός υπουργού. Είναι ενδεικτικό πως μέλος της επιτροπής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε πως «μια τέτοια πράξη η οποία είναι παράνομη, ποτέ δεν μπορεί να συνιστά καθήκον. Όσοι συνδέονται με πράξεις δωροδοκίας να λογοδοτήσουν στα τακτικά δικαστήρια».

Ωστόσο από την άλλη πλευρά έχει επισημανθεί πως η δωροδοκία δίνεται σε ένα πρόσωπο λόγω της υπουργικής του θέσης ώστε να το χρησιμοποίηση με βάση την εξουσία που διαθέτει. Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει και αδίκημα.