Συσκευή τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει προβλήματα όρασης διαβητικών

Η πρώτη ιατρική συσκευή που θα χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια  πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά καθώς η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η αρμόδια δηλαδή εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, έχει δώσει ήδη την έγκρισή της.

Η συσκευή με την ονομασία IDx-DR παράγεται από την εταιρεία EDx LLC με έδρα την Αϊόβα.

Είναι η πρώτη φορά που η FDA εγκρίνει μια συσκευή, η οποία καθιστά περιττή την παρουσία ενός γιατρού για να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα της εξέτασης των ματιών από μια πάθηση που αποτελεί κύρια αιτία απώλειας όρασης στους πάσχοντες από διαβήτη.

Αυτό είναι κάτι που θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η IDx-DR και από άλλους γιατρούς, πέρα από τους οφθαλμίατρους, όπως οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί.

Στη συγκεκριμένη πάθηση τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα οδηγούν σε καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς φακού του ματιού και στη συνέχεια σε απώλεια της όρασης.

Πως λειτουργεί η επαναστατική αυτή συσκευή

Ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης της συσκευής αναλύει τις εικόνες του ματιού και κάνει διάγνωση αν ο ασθενής δεν έχει κάτι περισσότερο από ελαφριά αμφιβληστροειδοπάθεια, οπότε πρέπει απλώς να επανεξετασθεί σε ένα χρόνο, ή αν έχει κάποια σοβαρότερη πάθηση, οπότε πρέπει άμεσα να παραπεμφθεί περαιτέρω για θεραπεία.

Πολλοί διαβητικοί δεν κάνουν τις αναγκαίες οφθαλμολογικές εξετάσεις, καθώς δεν επισκέπτονται οφθαλμίατρο κάθε χρόνο, όπως θα έπρεπε. Έτσι η νέα συσκευή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλες ειδικότητες γιατρών, θα διευκολύνει τη συχνότερη εξέταση των ματιών των διαβητικών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συσκευή, όπως έδειξε η σχετική κλινική δοκιμή της, έχει ακρίβεια περίπου 90% στη διάγνωση της ελαφριάς διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και περίπου 87% στη διάγνωση της πιο σοβαρής μορφής της.