Συζήτηση της Νίκης Κεραμέως με μαθητές και φοιτητές, στο πλαίσιο του 30ού Greek Economic Summit

Για την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, την ευελιξία και την αυτονομία του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, αλλά και τη λειτουργία του σχολείου συζήτησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μαζί με φοιτητές και μαθητές, σε πάνελ του 30ού Greek Economic Summit, που διοργανώνει το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η υπουργός, μέσα από τον διάλογο που είχε με τους φοιτητές και τους μαθητές, έθεσε τη διασύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την επιχειρηματικότητα και τις ανάγκες της αγοράς, ως κατεύθυνση της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας.

Όσον αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αναφέρθηκε στη σημασία ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων και των διεθνών συνεργασιών των πανεπιστημίων για κοινά προγράμματα με ιδρύματα του εξωτερικού. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της απόδοσης βαθμών ελευθερίας στα πανεπιστήμια από το υπουργείο, προκειμένου να απελευθερωθεί η έρευνα, αλλά και για να γίνει πράξη το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Σχετικά με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εκτίμησε ότι η εισαγωγή του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού από την Α’ Γυμνασίου, με τη συμμετοχή ανθρώπων της αγοράς και επαγγελματιών θα βοηθήσει στη γεφύρωση του «χάσματος που υπάρχει μεταξύ της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των αναγκών της αγοράς εργασίας». Επίσης, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της έννοιας της επιχειρηματικότητας στα σχολεία, προκειμένου να μπορέσουν οι μαθητές να αναπτύξουν ήπιες δεξιότητες, όπως εκείνη της κριτικής σκέψης και της ομαδικής εργασίας. Ακόμη, τόνισε ότι η ίδρυση πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων θα δώσει ώθηση στην επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Κλείνοντας, η υπουργός τόνισε ότι το σχολείο, εκτός από τη βασική του αποστολή, που είναι η μόρφωση και η μετάδοση βασικών γνώσεων, έχει αποστολή να διαμορφώνει πολίτες σφαιρικά. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη προγραμμάτων σπουδών για το νηπιαγωγείο.

©Πηγή: amna.gr