Τα πρώτα δείγματα απ’ τον «Άμλετ» που σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάτου

Ήταν ίσως η σημαντικότερη είδηση της φετινής σεζόν: το ιστορικό θέατρο της Πλάκας που είχε ιδρύσει ο ακαδημαϊκός και σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος και έμενε κλειστό από το 2011 θα ξανανοίξει τις πόρτες του για να υποδεχτεί το θεατρόφιλο κοινό. Το γεγονός οφείλεται στην εταιρεία παραγωγής Λυκόφως και τη σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάτου, που θα ανεβάσει τον «Άμλετ», δίνοντας ξανά ζωή στο θέατρο που φιλοξένησε τις δουλειές του πατέρα της, καθώς και τις δικές της όταν έκανε τα πρώτα της βήματα στη σκηνοθεσία.

 

 

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου με τους συνεργάτες της κατάφεραν να εξασφαλίσουν την επαναλειτουργία της ιστορικής σκηνής μόνο για την παραγωγή του «Άμλετ» και μόνο για μία σεζόν, φροντίζοντας να διατηρηθεί η φυσική φθορά του χώρου. Πρόκειται για μία κίνηση ισχυρής συναισθηματικής και συμβολικής σημασίας, καθώς το 2020 συμπληρώνονται 45 χρόνια από την ίδρυση του Αμφι-θεάτρου, που ιδρύθηκε το 1975 και το 1985 στεγάστηκε μόνιμα στο κτίριο της οδού Αδριανού.

 

 

Είκοσι οχτώ χρόνια μετά το ανέβασμα του ίδιου έργου από τον πατέρα της, η Κατερίνα Ευαγγελάτου πραγματοποιεί τη δική της δοκιμή πάνω στο σεξπιρικό αριστούργημα βάζοντας στο επίκεντρο της ανάγνωσής της τον θάνατο – όχι απλώς το φυσικό θάνατο αλλά, κυρίως, το θάνατο του θεάτρου: την παλαιά γενιά που εξαφανίζεται δίνοντας τη θέση της στην νέα, το νήμα των τριάντα ετών που συνδέει την παράσταση του 1991 με την φετινή.

 

 

 

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Δεκεμβρίου με μια δυνατή ομάδα: Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος θα ερμηνεύσει τον ρόλο του Άμλετ, ο Νίκος Ψαρράς θα είναι ο Κλαύδιος, η Άννα Μάσχα Γερτρούδη, η Αμαλία Νίνου Οφηλία, ο Δημήτρης Παπανικολάου Πολώνιος, ο Μιχάλης Μιχαλακίδης Οράτιος, ο Γιώργος Ζυγούρης Λαέρτης, ο Γιάννης Κότσιφας Ηθοποιός και Νεκροθάφτης, ο Κλέαρχος Παπαγεωργίου Ρόζενκραντζ και ο Βασίλης Μπούτσικος Γκίλντενστερ. Το σκηνικό υπογράφει η Θάλεια Μέλισσα, τα κοστούμια η Βασιλική Σύρμα, την κίνηση η Πατρίσια Απέργη και τη μουσική ο Σταύρος Γασπαράτος.

 

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

 

©Πηγή: amna.gr