Τα θύματα του ακήρυχτου πολέμου στο Αιγαίο

Ενας ακήρυχτος πόλεμος, άνθρωποι, μηχανές στα όρια τους και ο φόρος αίματος βαρύς, όπως επίσης και οι απώλειες σε μέσα. Η Ελλάδα θρηνεί…

Ο τραγικός θάνατος του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, είναι μια ακόμα, απόδειξη της αυτοθυσίας των ελλήνων πιλότων που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη, υπερασπιζόμενοι τα εθνικά μας συμφέροντα. Πιλότοι και αεροπλάνα βρίσκονται συνεχώς σε οριακές συνθήκες, αντιμέτωποι με απρόβλεπτες καταστάσεις ρισκάροντας τη ζωή τους. Η συνεχιζόμενη επί δεκαετίες, ένταση στο Αιγαίο αποτελεί δυστυχώς μια διαρκή πηγή κινδύνου, για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι περισσότεροι από 100 έλληνες πιλότοι – και άγνωστος αριθμός τούρκων – έχουν χάσει τη ζωή τους είτε σε ασκήσεις ετοιμότητας, είτε σε αυτόν τον καθημερινό ακήρυκτο πόλεμο μετά τη μεταπολίτευση.

Ο φόρος αίματος ήταν βαρύς, όπως επίσης και οι απώλειες σε μέσα. Από το 1990 η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί 123 νεκρούς και έχει χάσει 85 αεροσκάφη, η αεροπορία Στρατού θρηνεί 28 άτομα και έχει χάσει 6 ελικόπτερα και η αεροπορία του Ναυτικού 3 άτομα σε μόλις ένα δυστύχημα. Μαύρη σελίδα ήταν και η πτώση του Σινούκ της αεροπορίας Στρατού που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Άγιο Όρος, τον Σεπτέμβριο του 2004. Τότε χάθηκαν 17 άτομα.

Από το 1990 η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί 123 νεκρούς και έχει χάσει 85 αεροσκάφη, η αεροπορία Στρατού θρηνεί 28 άτομα και έχει χάσει 6 ελικόπτερα και η αεροπορία του Ναυτικού 3 άτομα σε μόλις ένα δυστύχημα. Μαύρη σελίδα ήταν και η πτώση του Σινούκ της αεροπορίας Στρατού που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Άγιο Όρος, τον Σεπτέμβριο του 2004. Τότε χάθηκαν 17 άτομα.

Κανείς δεν ξεχνά την τραγωδία στο όρος Οθρυς το 1991 όταν χάθηκαν σε μια στιγμή 63 άνθρωποι από την πτώση του μεταγωγικού C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε σμηνίτες.

Το 1992 ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, χάνει τη ζωή του στην περιοχή του Άη Στράτη όταν το παλαιό Μirage F-1 που χειριζόταν δεν άντεξε κατά την αναμέτρηση με τουρκικά F-16 και καρφώθηκε στη θάλασσα.

Το βράδυ της κρίσης των Ιμίων στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Σοκ. Λίγες ώρες αργότερα, θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.

To 2000 μαχητικό Φάντομ Α4 έπεσε σε σπίτι στα Αντίκυρα Βοιωτίας. Από τα συντρίμμια του πολεμικού αεροσκάφους ανασύρθηκαν νεκροί ο κυβερνήτης Υποσμηναγός Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης 31 ετών και ο συγκυβερνήτης Υποσμηναγός Πολύκαρπος Μουχτούρης 29 ετών!

Στις 23 Μαΐου του 2006, ο Κώστας Ηλιάκης έγινε ακόμα ένα θύμα του ακήρυχτου πολέμου. Ο Ηλιάκης είχε αποστολή να κάνει αναγνώριση του τουρκικού σχηματισμού που αποτελούνταν από δύο F-16 και ένα φωτογραφικό F-4, με στόχο τη φωτογράφιση των θέσεων των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300. Ο Τούρκος καρφώνεται» στην καλύπτρα του αεροσκάφους του σκοτώνοντας τον ακαριαία.

Το 2007 ο σμηναγός Αθανάσιος Μπατσάρας κατέπεσε στις Σποράδες με F-16. Ανεσύρθη από τουρκική φρεγάτα σε διεθνή χωρικά ύδατα…

Τον Ιανουάριο του 2015, δύο Ελληνες πιλότοι είχαν σκοτωθεί στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, όταν το διθέσιο F-16 συνετρίβη κατά τη φάση της απογείωσής του σε νατοϊκή άσκηση. Εμπειροι πιλότοι με περισσότερες από 1.000 ώρες πτήσης ήταν ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών και ο επίσης σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών.

Και οι πιλότοι δεν είναι τα μόνα θύματα του λεγόμενου «ακήρυχτου πολέμου». Νεκροί υπάρχουν και στους άλλους δύο κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Στις 19 Απριλίου του 2017 τέσσερα στελέχη του Στρατού Ξηράς σκοτώθηκαν κατά την πτώση του ελικοπτέρου Χιούι, ενώ τον Φεβρουάριο του 2016 η πτώση του ΑΒ-212 στην Κίναρο στοίχισε τη ζωή σε τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.