Τέμπη: Η στιγμή που σταμάτησε ο χρόνος (vd)

Στις 13 Απριλίου του 2003 η Ελλάδα πάγωσε. Έχανε 21 παιδιά στην άσφαλτο. Για άλλη μια φορά η χώρα πενθούσε από τα θύματα της ασφάλτου. Εκεί. Στην κοιλάδα των Τεμπών. Μια νταλίκα και ένα τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε μαθητές. Και ένα δράμα. Μια ανείπωτη τραγωδία.

Οι μαθητές της Α’ Λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας, επέστρεφαν από την εκδρομή τους στην Αθήνα, το απόγευμα της 13ης Απριλίου του 2003. Το πούλμαν είχε μπει πλέον στην κοιλάδα των Τεμπών, όταν ο οδηγός ενός φορτηγού που μετέφερε νοβοπάν έχασε τον έλεγχο του και πέρασε στο αντίθετο ρεύμα με αποτέλεσμα να συγκρουστεί πλαγιομετωπικά με το πούλμαν στο 388ο χλμ της εθνικής οδού Λάρισας – Θεσσαλονίκης. Η εκδρομή είχε μετατραπεί σε τραγωδία.

Ο απολογισμός; Τραγικός και βαρύς. Σχεδόν αβάσταχτος. 21 μαθητές νεκροί. Άλλοι εννιά τραυματίες. Το πούλμαν που μετέφερε τους μαθητές διαλύεται ολοσχερώς, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο και χρονοβόρο το έργο των σωστικών συνεργείων για απεγκλωβισμό των μαθητών. Χαρακτηριστική η εικόνα μιας γυναίκας που βρέθηκε πολύ κοντά στο σημείο που ζητούσε απεγνωσμένα από τους μαθητές να κρατηθούν στη ζωή.

Το δικαστήριο και οι ποινές

Στη δίκη που έγινε πέντε χρόνια μετά το δυστύχημα, τον Οκτώβριο του 2008, έξι άτομα καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης από τέσσερα έως δεκαπέντε χρόνια. Ανάμεσά τους και ο οδηγός της νταλίκας που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη, οι ιδιοκτήτες της νταλίκας αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν με ποινές από 4 έως 14 χρόνια. Ο οδηγός που μετέφερε τους μαθητές, αθωώθηκε. Παράλληλα, επιδικάστηκε αποζημίωση 8,5 εκ. ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

Σήμερα, συμπληρώνονται 15 χρόνια από την τραγική εκείνη ημέρα, που σημάδεψε για πάντα ένα χωριό της Ημαθίας και μαζί του ολόκληρη την Ελλάδα…