Ταινίες Πρώτης Προβολής: Αναγεννημένος Αλμοδόβαρ και… Εξολοθρευτής

Με τη θριαμβευτική πορεία του «Joker» να συνεχίζεται, καθώς έχει ήδη ξεπεράσει τα 750.000 εισιτήρια και δείχνοντας ότι μπορεί να σπάσει όλα τα ρεκόρ, μια νέα κινηματογραφική εβδομάδα ξεκινά απόψε με έξι καινούργιες ταινίες, απ’ τις οποίες ξεχωρίζει η τελευταία δημιουργία του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Πόνος και Δόξα». Να σημειωθεί ότι εντυπωσιακή είναι και η απήχηση του εξαιρετικού νοτιοκορεάτικου δράματος «Παράσιτα», που προβάλλεται σε περιορισμένη διανομή.

«Πόνος και Δόξα»

(«Dolor y Gloria») Δραματική ταινία, ισπανικής παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Πέδρο Αλμοδόβαρ, με τους Αντόνιο Μπαντέρας, Πενέλοπε Κρουζ, Λεονάρντο Σμπαράλια, Νόρα Νάβας, Τζουλιέτα Σεράνο κα.

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ έπιασε πια τα 70 και δείχνει με αυτή την αυτοβιογραφική του ταινία πως έχει μπει στον κύκλο της ωριμότητας, αφήνοντας πίσω του την εξτραβαγκάντζα, την πρόκληση και τις υπερβολές, χωρίς, ωστόσο, να χάσει τις αφηγηματικές του δυνατότητες, τη γλυκιά σκιαγράφηση δραματικών και δυσάρεστων καταστάσεων, το χιούμορ του – εδώ πικρό και με μελαγχολική διάθεση. Με θέμα που έχει ως βασικό ήρωα ένα, γύρω στα 60, σκηνοθέτη που κάνει έναν απολογισμό της ζωής του, έχοντας αφήσει πίσω του τις στιγμές δόξας και ζει κάτω από το σωματικό πόνο, ως αποτέλεσμα μιας χρόνιας κατάθλιψης. Ηρωινομανής για να αντιμετωπίσει τον πόνο, κυρίως όμως τον ψυχικό, έχει χάσει τη διάθεσή του να γυρίζει ταινίες, έχει χάσει τη διάθεσή του για ζωή. Ανακαλεί μνήμες που τον έχουν στιγματίσει ως άνθρωπο και καλλιτέχνη, καθώς και το σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει στη ζωή του η μητέρα του, μια τρυφερή συγκινητική σχέση.

(Φωτογραφία από την ταινία «Πόνος και Δόξα»)

©Πηγή: amna.gr