Θα τάξει για να μην τον… κράξει η Λέσβος!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Θα τάξει για να μην τον κράξει η Λέσβος! Πολύ δύσκολη είναι για την κυβέρνηση η ημέρα που ξημέρωσε! 

Κι αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Λήμνο και στη Λέσβο για το περιφερειακό συνέδριο βορείου Αιγαίου, αλλά κι αντιμέτωπος με την οργή των κατοίκων για τις προσφυγικές- μεταναστευτικές ροές που καλούνται να αντιμετωπίζουν εδώ και τρία χρόνια με την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, καθώς και για την αύξηση του ΦΠΑ.

Στην κυβέρνηση αποδίδουν την απουσία πολλών φορέων από το συνέδριο στην πίεση που τους ασκήθηκε κυρίως από τον εκ Λέσβου ορμώμενο πρώην υπουργό Δικαιοσύνης της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου, αλλά και τον γραμματέα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λευτέρη Αυγενάκη.

Φοβούνται, όμως, τη λαϊκή αποδοκιμασία με στόχο τον ίδιο τον πρωθυπουργό, γι’ αυτό και στη Λέσβο καταφτάνουν πάνω από δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ.

Στο Μαξίμου, πάντως, μπορούν να παρηγορούνται πως στο συνέδριο συμμετέχει κανονικώς η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, την ίδια ώρα που κατηγορούν ορισμένους πως χτίζουν πολιτικές καριέρες πάνω στο Προσφυγικό.

Ταυτοχρόνως, θεωρούν άδικες τις διαμαρτυρίες για το ΦΠΑ από τη στιγμή που η κυβέρνηση θέσπισε το μεταφορικό ισοδύναμο, καθώς κι άλλα μέτρα στήριξης της νησιωτικότητας προκειμένου να ισοσκελίσει τις απώλειες από την εναρμόνιση των συντελεστών του ΦΠΑ με αυτούς στην υπόλοιπη χώρα.

Αφήνουν, μάλιστα, να εννοηθεί πως ο κ. Τσίπρας κατά τη σημερινή του ομιλία θα προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις- έκπληξη τόσο για το Προσφυγικό όσο και για την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των νησιών του βορείου Αιγαίου.

Η “επιχείρηση Κάθαρση” δεν τραβάει

Την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να τάξει για να μην τον κράξει η Λέσβος, στο Μαξίμου εκτιμούν πως με την κλιμάκωση του πολέμου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη κατάφεραν να περάσουν το μήνυμα πως δεν αστειεύονται σε ζητήματα διαπλοκής, αν και δεν λείπουν οι φωνές στο κόμμα οι οποίες επιμένουν πως αν δεν δοθούν άμεσα απαντήσεις στα ζητήματα της καθημερινότητας η “επιχείρηση Κάθαρση” δεν θα φέρει τα προσδοκώμενα εκλογικά αποτελέσματα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, σημειώνουν πως θα ζητούν επανειλημμένως από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξηγήσεις για τις διάφορες “off shore”.