Θεοδωρικάκος: «Να βάλουμε όλοι πλάτη στο προσφυγικό»

Την ανάγκη να «βάλουμε όλοι πλάτη» για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό / μεταναστευτικό τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, ενώ τόνισε πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων».

«Γίνεται μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Σάμο γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαρκής ροή μεταναστών προς τα νησιά μας και προς την πατρίδα μας», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Αυτό σημαίνει ότι όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Συντονισμένα και οργανωμένα θα υπάρξει μετακίνηση ενός αριθμού μεταναστών προς κέντρα στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Η προσπάθεια που γίνεται είναι η κατανομή να είναι όσο γίνεται πιο αναλογική. Όλοι μαζί θα επωμιστούμε το βάρος γιατί όλοι μαζί πονάμε γι’ αυτό που συμβαίνει στη Μυτιλήνη και τη Σάμο. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητους τους συμπατριώτες μας εκεί», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Οι Έλληνες δεν είμαστε ρατσιστές»

«Δεν είμαστε ρατσιστές, είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι, άρα θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να αντιμετωπίσουμε σωστά το πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Θεοδωριάκος, προσθέτοντας ωστόσο ότι κατανοεί και τις επιφυλάξεις μερίδας του κόσμου.

«Συμμερίζομαι τους μεγάλους προβληματισμούς που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία. Θέλω ξεκάθαρα να πω, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών. Ήδη παίρνονται πολύ σοβαρά μέτρα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού και το καινούργιο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή φύλαξη των συνόρων μας και στη στεριά και στη θάλασσα», ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε:

«Θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα η αξιολόγηση για το αν αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες ή μετανάστες και επομένως όσοι από αυτούς δεν είναι πρόσφυγες θα πρέπει να επαναπροωθούνται πίσω από την χώρα από την οποία ήρθαν. Επίσης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι όσο κρατάει αυτή η διαδικασία οι άνθρωποι αυτοί θα φυλάσσονται όσο γίνεται περισσότερο σε κλειστά κέντρα, διότι θα πρέπει το ελληνικό κράτος να λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά».

Θεοδωρικάκος για Novartis: «Όλα στο φως»

Παράλληλα, ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, ο ΥΠΕΣ τόνισε ότι θα πρέπει να έρθουν «όλα στο φως», ούτως ώστε «ο ελληνικός λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Επίσης, ο υπουργός προανήγγειλε ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός, με βάση τη συμφωνία των κομμάτων.