INTIME

«Θερμή» αναμένεται η υποδοχή Τσίπρα στη Λέσβο

Αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί η γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει επαγγελματικοί φορείς και επιμελητήριο για αύριο Πέμπτη -ημέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στο 14ο αναπτυξιακό συνέδριο βόρειου Αιγαίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Μυτιλήνη. Θερμή αναμένεται η υποδοχή Τσίπρα.

Τα θέματα που “καίνε” είναι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και φυσικά το προσφυγικό -μεταναστευτικό -με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν αύξηση των ροών κατά 17% τον τελευταίο μήνα και τη Frontex να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

“Κυβερνητική κοροϊδία”

Το εργατικό κέντρο του νησιού της Λέσβου, από την πλευρά του κάνει λόγο για «αγωνιστική υποδοχή στην κυβερνητική κοροϊδία που προωθείται με το “Αναπτυξιακό Συνέδριο” Βορείου Αιγαίου το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας στις 2 και 3 Μαΐου».

Αύριο Πέμπτη, οι υπηρεσίες του δήμου και της περιφέρειας θα κλείσουν από τις 12 το μεσημέρι έως το βράδυ -συμμετέχοντας στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας που προετοιμάζουν φορείς και σωματεία με προσυγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, λίγο πριν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Κατεβασμένα ρολά και στη Χίο

Απεργία και και κατεβασμένα ρολά σε ολόκληρη τη Χίο, αύριο Πέμπτη 3 Μαΐου αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Χίου. Οι εμπλεκόμενοι φορείς πήραν απόφαση για συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου στις 11 αύριο το πρωί και μετάβαση εκπροσώπων των φορέων της Χίου στη Μυτιλήνη για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, χάριν του Συνεδρίου, έχουν επιστρατευτεί 17 διμοιρίες των ΜΑΤ.

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, κατά την έναρξη των εργασιών του 14ου Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία.

“Προσανατολισμένοι στις λύσεις”

«Ως Περιφέρεια, με πλήρη επίγνωση και πλήρη συνείδηση των συνθηκών της εποχής, είμαστε προσανατολισμένοι στις λύσεις. Σταθερά προσανατολισμένοι στις λύσεις. Τίποτα δεν είναι ικανό να μας αποσπάσει από αυτό. Τα δεδομένα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Και δεν μπορεί κανείς να τα αγνοεί, ούτε φυσικά να τα προσπερνάει όταν χαράσσει πολιτική και όταν λαμβάνει αποφάσεις.

Οικονομία και Τουρκία

1. Η οικονομία των νησιών μας είναι σε πιο δύσκολη θέση από την υπόλοιπη Ελλάδα.

2. Είμαστε σε γεωγραφική θέση που δέχεται το κύριο κύμα των προθέσεων της γείτονος χώρας, το κύριο βάρος της γειτονικής συμπεριφοράς που διαμορφώνει το αίσθημα ασφάλειας ή ανασφάλειας των νησιωτών, οι οποίοι και ασφαλώς έχουν υψηλό το φρόνημα, αλλά παράλληλα θα πρέπει να έχουν και ειδική υποστήριξη.

3. Οι μεθόριες περιοχές, αλλά ειδικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι οι πιο κρίσιμες περιοχές της Ελλάδας. Επιβάλλεται να ασκηθεί μία εθνική μακροπρόθεσμη πολιτική, η οποία δεν θα ενισχύσει μόνο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά ουσιαστικά θα αποτελέσει και κυρίαρχη εθνική ενέργεια.

Περιβάλλον

4. Οι αλλεπάλληλες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην ανάπτυξη των νησιών μας, από φαινόμενα και γεγονότα που δημιουργούν έκτακτες ανάγκες και πλήττουν σοβαρά την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της, όπως πλημμύρες, σεισμός, ακρίδες, ζωονόσοι, πυρκαγιές.

Τα σημειώνω αυτά γιατί καμιά φορά αυτό που για μια τοπική κοινωνία, που μάλιστα τελεί σε συνθήκες ιδιαίτερων δυσκολιών, είναι κρίσιμο και καθοριστικό, για άλλους ακούγεται σαν περαστικό στιγμιότυπο στα δελτία ειδήσεων. Δεν είναι η στιγμή εδώ στην έναρξη αυτής της συνάντησης να αναφερθώ σε προβλήματα, αιτήματα και ανάγκες, όπως τα κορυφαία για εμάς:

ΦΠΑ, προσφυγικές ροές

· Οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ, ως αναγκαία και ανυπέρβλητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη στα νησιά μας. Πως μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στα νησιά μας όταν καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ;

· Το θέμα του ύψους των αντικειμενικών αξιών.

· Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ως ζήτημα μεγάλης και ακραίας συνθετότητας.

Ευχές για… χρησιμότητα

Αύριο το απόγευμα ολοκληρωμένα επί όλων αυτών θα εκφράσω τις θέσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Εύχομαι οι εργασίες αυτού του Συνεδρίου να αποδειχθεί στην πράξη ότι θα έχουν χρησιμότητα και αξία διάρκειας».