Θυροειδής: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ο Θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας, που βρίσκεται μπροστά στο κέντρο του λαιμού μας και συχνά τα συμπτώματα δεν είναι τόσο διακριτά και η αντιμετώπιση αναποτελεσματική.

Αγκαλιάζει ο θυροειδής την τραχεία με τους 2 λοβούς του (δεξιό και αριστερό), έχοντας σχήμα που ομοιάζει με πεταλούδα. Παράπλευρα και πίσω του βρίσκονται οι παραθυρεοειδείς αδένες, καθώς και τα παλίνδρομα και άνω λαρυγγικά νεύρα (που ρυθμίζουν την κίνηση των φωνητικών χορδών και την κατάποση).

Οι παθήσεις του θυροειδή

Υπάρχουν 2 αμιγώς λειτουργικές διαταραχές του θυρεοειδούς που είναι ο υπερθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής σας παράγει πάρα πολύ ορμόνη) και ο υποθυρεοειδισμός (όταν δεν παράγεται επαρκής ποσότητα). Αυτές οι διαταραχές αντιμετωπίζονται με φάρμακα.

Εκτός από τον καρκίνο θυρεοειδούς, υπάρχουν τέσσερις ακόμα κοινές παθήσεις του θυρεοειδούς όπως η νόσος του Hashimoto, η νόσος του Graves, η βρογχοκήλη και τα οζίδια του θυρεοειδούς.

Συμπτώματα

Η ανησυχία, ταχυκαρδία, εκνευρισμός και άγχος, εφίδρωση, αδυναμία, αϋπνία, απώλεια βάρους είναι μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού. Αντίστοιχα όταν έχουμε κούραση, ξηροδερμία, απώλεια μνήμης, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, αύξηση του βάρους, βραδυκαρδία τότε ίσως έχουμε υποθυρεοειδισμό.

Αντιμετώπιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις καλοήθων παθήσεων, αλλά και σε κάποια περιστατικά καρκίνου θυρεοειδούς (και ανάλογα πάντα με το μέγεθος του αδένα) η επέμβαση της ολικής θυρεοειδεκτομής μπορεί να γίνει με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο (ανοικτά ή ενδοσκοπικά – Mivat) δια μέσου μιας μικρής τομής 3-4 εκ στον τράχηλο με την χρήση ειδικών εργαλείων.

Όταν όμως έχουμε υποψία ή επιβεβαιωμένο καρκίνο θυρεοειδούς προεγχειρητικά που έχει επέκταση στους λεμφαδένες του λαιμού, τότε εκτός από την ολική θυρεοειδεκτομή πρέπει να γίνει ταυτόχρονα καθαρισμός των λεμφαδένων του τραχήλου, οπότε η επέμβαση γίνεται με μεγαλύτερη τομή και διαρκεί περισσότερο.

Δείτε ακόμη:

Φούσκωμα: Επτά τρόποι να απαλλαγείτε οριστικά

© politic.gr