Τι μπορεί να βγάλει από τις ράγες το ελληνικό χρέος

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Με το βλέμμα προσανατολισμένο στο Eurogroup της Σόφιας της 27ης Απριλίου συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση στο ελληνικό δημόσιο χρέος, με βασικό στόχο τον περιορισμό του στο 25% του ΑΕΠ.

Το πιο δύσκολο κομμάτι χρονικώς θεωρείται το 2023, όταν το ελληνικό Δημόσιο ναι μεν θα πρέπει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%- χαμηλότερα, δηλαδή, από το 3,5% μέχρι και το 2022-, αλλά που με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να αποπληρώσει 9,2 δισ. ευρώ.

Αυτά αναλύονται σε 2,5 δισ. ευρώ του δανείου του EFSF, αποπληρωμή ομολόγων ετήσιου ύψους 1,8 δισ. ευρώ, οι πληρωμές του πρώτου δανείου ύψους 2,6 δισ. ευρώ κι άλλα 2 περίπου δισ. ευρώ για το δάνειο του ΔΝΤ.

Τόσο στον ESM όσο και στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, λαμβάνουν υπόψη πως οι υπολογισμοί τους εξαρτώνται κι από τις παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι απρόβλεπτες.

Όσον αφορά το αποκαλούμενο “γαλλικό κλειδί”, συνδέει με έναν αλγόριθμο τη σταθερά του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2% επί του ΑΕΠ με τις μεταβλητές του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και του ύψους της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους.

Όπως έχουμε γράψει και πριν μερικές εβδομάδες ακόμα πιο κρίσιμη από το Eurogroup της 27ης Απριλίου για την κατάληξη σε συμφωνία είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στις 20 με 22 Απριλίου.

Όσο, εξάλλου, τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία τόσο περισσότερο θα βελτιώνεται και η διαπραγματευτική θέση της Αθήνας.

Σχεδιάζεται έκδοση ομολόγων

Ωστόσο η αναταραχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και οι επικίνδυνες εξελίξεις στη Συρία είναι δυνατό να καθυστερήσουν ή και να ανατρέψουν τη σημερινή πορεία των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος.

Κι όλα αυτά την ώρα που στο ΥΠΟΙΚ σχεδιάζουν την έκδοση ενός δεκαετούς κι ενός τριετούς ομολόγου πριν από τα τέλη Ιουνίου και το Eurogroup των Βρυξελλών της 21ης του μηνός, με στόχο την ενίσχυση του αποθεματικού το οποίο πρέπει να συγκεντρωθεί ως μέρος του πακέτου ομαλής ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος και διασφάλισης της ομαλής χρηματοδότησης της χώρας μας από το καλοκαίρι και μετά.