Τι συζητήθηκε κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης για την Πολιτική Προστασία στο Ελσίνκι

Μεταξύ των χωρών που θα φιλοξενούν πυροσβεστικά αεροσκάφη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, θα είναι και η Ελλάδα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας των εργασιών της συνεδρίασης των επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας των κρατών-μελών της Ε.Ε., που πραγματοποιείται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Κύριο θέμα της σημερινής συνάντησης αποτέλεσε η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (ΕΜΠΠ) και η εφαρμογή του rescEU στο προσεχές μέλλον, καθώς και τα επόμενα βήματα του προγράμματος, που θα είναι η αγορά κινητών ιατρικών μονάδων, αλλά και μονάδων αντιμετώπισης χημικών- βιολογικών- ραδιολογικών- πυρηνικών (ΧΒΡΠ) περιστατικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, ενημέρωσε ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αγορά εναερίων μέσων για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα μας αποτελεί μία από τις χώρες που θα φιλοξενήσουν εναέρια μέσα, καθώς θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα.

Στην συνάντηση, την Ελλάδα εκπροσωπεί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε πως η πολιτική προστασία είναι από τις βασικές προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη. Παράλληλα, ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις μέχρι τώρα νομοθετικές παρεμβάσεις στον τομέα αυτό, καθώς και ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα παρουσιαστεί για δημόσιο διάλογο, το νέο, ολιστικό σχέδιο για την Πολιτική Προστασία.

Κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησης, συζητήθηκαν επίσης μια σειρά θεμάτων που αφορούν στην Πολιτική Προστασία και την συνεργασία μεταξύ των χωρών, ενώ αύριο θα συζητηθούν θέματα τεχνογνωσίας και εθελοντισμού. Επίσης θα παρουσιαστούν και οι προτεραιότητες της Κροατίας, ως της επόμενης προεδρεύουσας της Ε.Ε..

Ο κ. Χαρδαλιάς θα έχει και σειρά διμερών συναντήσεων με ομολόγους του.

Σημειώνεται ότι στην συνεδρίαση συμμετέχουν τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και οι 6 χώρες συνεργαζόμενες με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό ΠΠ (Νορβηγία, Ισλανδία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία).

©Πηγή: amna.gr