Τι θα εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην 84η ΔΕΘ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 84η ΔΕΘ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να ακολουθήσει την… πεπατημένη της παροχολογίας, στην οποία μας έχουν συνηθίσει πρωθυπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί τα προηγούμενα χρόνια. Απεναντίας, επιθυμία του είναι να μετατρέψει το αφήγημα της ΔΕΘ από «φόρουμ παροχολογίας» σε «φόρουμ λογοδοσίας».

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, θα ζητήσει από τους πολίτες να αξιολογήσουν στην επόμενη ΔΕΘ, εάν όντως εφαρμόστηκαν όσα θα ανακοινώσει σήμερα.

Φοροελαφρύνσεις και ανάπτυξη

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε τέσσερα πεδία που υπηρετούν την ανάπτυξη:

  1. Φορολογία και φορολογική πολιτική. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις μειώσεις φόρων – ήδη έγιναν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα (ΕΝΦΙΑ)- και θα αναφερθεί στην ελάφρυνση των βαρών για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνηση με στόχο “την ανόρθωση της μεσαίας τάξης και τη στήριξη των πλέον αδύναμων στρωμάτων”.
  2. Επενδύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα μιλήσει για το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων που έχει ήδη επιτευχθεί (Ελληνικό, Cosco, Ελλ. Χρυσός) και “θα αναπτύξει το συγκεκριμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό και τόνωσης των επενδύσεων στο εσωτερικό”.
  3. Εργασιακές σχέσεις. Στόχος μας, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός, είναι η προστασία των εργαζομένων, η στήριξή της πλήρους απασχόλησης και βέβαια η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
  4. Ψηφιακό κράτος. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα τονίσει ότι “το κράτος παύει να ταλαιπωρεί τους πολίτες και γίνεται σύμμαχος της ανάπτυξης αντί να την εμποδίζει μέσω της γραφειοκρατίας”. Ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί αναλυτικά στις αλλαγές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ασφαλώς, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αφιερώσει ξεχωριστό κεφάλαιο της ομιλίας του και στην παρουσίαση των έργων που σκοπεύει να υλοποιήσει η κυβέρνησή του στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία.