Τι θα βρεθεί στο τραπέζι της Τετραμερούς

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί το απόγευμα της Τρίτης στο Βουκουρέστι για να λάβει μέρος στη δεύτερη Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας- Σερβίας.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν, επίσης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν ο συντονισμός των τεσσάρων κρατών, καθώς και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής ΕΕ- δυτικών Βαλκανίων στις 17 Μαΐου στη Σόφια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Τετραμερής συνέρχεται μετά από πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού την οποία υιοθέτησε η βουλγαρική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναμένεται να δοθεί στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και ιδίως της Σερβίας, ενώ θα υπάρξει, όπως γράφαμε και τη Δευτέρα στο www.politik.gr, ενημέρωση και συζήτηση για τις περιφερειακές εξελίξεις, ειδικώς για το Κόσοβο και τη διαπραγμάτευση Ελλάδας- ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό κι όχι μόνο.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν, επίσης, οι υποδομές, οι μεταφορές και η ενέργεια.

Τηλεφώνημα Τσίπρα -Μακρόν για FREMM

Στο μεταξύ, συνεδρίασε τη Δευτέρα υπό τον κ. Τσίπρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκαν διεξοδικώς οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της αναβάθμισης των F- 16 με το συνολικό κόστος να ξεπερνά το 1,30 δισ. ευρώ, ενώ αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C- 27.

Οι φρεγάτες

Ταυτοχρόνως, η Αθήνα κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και για την ενοικίαση των γαλλικών φρεγατών FREMM προκειμένου αυτές να πλεύσουν υπό ελληνική σημαία στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι, καλύπτοντας το κενό μέχρι το 2023, όταν το Πολεμικό Ναυτικό υπολογίζει να παραλάβει τις επίσης γαλλικές φρεγάτες Belharra, που συζητά με το Παρίσι.

Κομβικό για την απεμπλοκή της ενοικίασης των FREMM φαίνεται πως ήταν το τηλεφώνημα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στο οποίο ο κ. Τσίπρας συνδύασε την επιτακτικότητα του αιτήματος με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.