Τιμωρούνται οι… ενοχλητικοί σε facebook και τηλέφωνο

Τέλος στα ενοχλητικά μηνύματα σε facebook και σε τηλέφωνο βάζει ο νόμος του κράτους, όταν ο παραλήπτης αυτών έχει δηλώσει ρητά ότι δεν ενδιαφέρεται.

Το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών αποτελεί πλέον νόμο του κράτους (4531/2018) και οι διατάξεις του είναι αυστηρές.

Σύμφωνα με αυτές λοιπόν «όποιος χωρίς την απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, προκαλεί τρόμο ή ανησυχία σε άλλον, με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθηση του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής μέσω τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη βούλησή του» τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 1 έτους ή χρηματική ποινή».

Αυστηρές οι ποινές

Σύμφωνα με τον ίδιο πάντα νόμο όποιος παροτρύνει ή προκαλεί γυναίκα σε ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων, τιμωρείται με φυλάκιση, ενώ τα έθιμα, οι παραδόσεις και η θρησκεία του δράστη δεν είναι ικανά να μειώσουν την ποινή του.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ακόμη ότι ο δράστης εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να απομακρυνθεί με αιτιολογημένη δικαστική ή εισαγγελική εντολή από την συζυγική εστία, ή να του απαγορευθεί να προσεγγίζει την εργασία του θύματος ή το σχολείο των παιδιών του.

Επίσης σε περίπτωση που υπάρχει οικονομική αδυναμία προβλέπεται αποζημίωση για ιατρικές δαπάνες ή ψυχολογική στήριξη, όταν στον τόπο κατοικίας του θύματος δεν υπάρχει δημόσια δομή.