Την ικανοποίησή της για τη μεταφορά των απορριμμάτων του νησιού στην Κοζάνη, εξέφρασε η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας

Την ικανοποίησή της για τη «θετική εξέλιξη της μεταφοράς των απορριμμάτων της Κέρκυρας στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη», εξέφρασε μέσω του προέδρου της η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας.
«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση για την Ομοσπονδία αφού, από την πρώτη στιγμή, μαζί με άλλους φορείς διεκδικήσαμε το αίτημα για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός του νησιού. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυτούμε γιατί το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός του νησιού. Θα πρέπει παράλληλα να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης και κυρίως να συνεχιστεί και να αυξηθούν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οδηγιών τα ποσοστά της ανακύκλωσης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περικλής Κατσαρός.
Την ίδια ώρα, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στη σύσκεψη παρουσιάστηκε το σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από διάλογο που είχε με τους εμπλεκόμενους φορείς». 
Στην δελτίο Τύπου, σημειώνονται τα εξής: «Οι κύριοι άξονες του σχεδίου που συμφωνήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους είναι η ταχεία δρομολόγηση της μόνιμης και οριστικής λύσης του προβλήματος των απορριμμάτων με τη δημιουργία της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο Τεμπλόνι. 
Αρχές του 2020 το έργο θα δημοπρατηθεί, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί το έργο μέχρι το τέλος του 2022. Η άμεσα σοβαρή ενίσχυση της ανακύκλωσης στο νησί, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και τάχιστη δημιουργία δικτύου διαλογής και διαχείρισης βιοαποβλήτων. Έτσι θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα πρέπει να οδηγηθούν προς επεξεργασία. 
Τα απορρίμματα του νησιού για την τριετία από το τέλος του 2019 μέχρι τέλος 2022, θα μεταφέρονται στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία, στην Κοζάνη, προς επεξεργασία, σύμφωνα με τα υψηλά ποιοτικά επίπεδα της μονάδας. Προϋπόθεση είναι η λήψη της σχετικής απόφαση περί αποδοχής από το ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ.
Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση των δημοτών από την υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης από σήμερα μέχρι τέλος 2021, ούτε αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης των Δήμων της Κέρκυρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αξιοποίηση των σημερινών εσόδων και πόρων των Δήμων της Κέρκυρας, καθώς και αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ.
Με βάση το παραπάνω πλαίσιο, που δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων που έχει το νησί, το υπουργείο Περιβάλλοντος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, θα εξειδικεύσουν άμεσα τις επόμενες δράσεις τους για την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν».
Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για το οξύτατο πρόβλημα που έχει η Κέρκυρα με τη διαχείριση των απορριμμάτων της, που έγινε με πρωτοβουλία του γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου, Μανώλη Γραφάκου, συμμετείχαν οι τρεις βουλευτές του νομού, Στέφανος Γκίκας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης και Δημήτρης Μπιάγκης, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, και οι δήμαρχοι: Μερόπη Υδραίου της Κεντρικής Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Λέσσης της Νότιας Κέρκυρας και Γιώργος Μαχειμάρης της Βόρειας Κέρκυρας. Επίσης, συμμετείχαν στελέχη της ΔΙΑΔΥΜΑ, της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, του ΥΜΕΠΕΡΡΑ, του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας και των ανάδοχων εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί.
 

©Πηγή: amna.gr