Τις προτάσεις των κομμάτων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ζητά ο Γ. Πατούλης

Την ανάγκη διαβούλευσης σε εθνικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση του ζητήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων επισημαίνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, σε επιστολή του προς τους αρχηγούς των κομμάτων με την οποία τους καλεί να καταθέσουν τις τεκμηριωμένες θέσεις τους για το θέμα, ώστε να προχωρήσει η Περιφέρεια στην κατάρτιση του τελικού σχεδιασμού της.

Ειδικότερα στην επιστολή υπογραμμίζει πως «η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της υιοθέτησης ενός άλλου μοντέλου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση» και επισημαίνει πως το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Υπενθυμίζει επίσης πως το ίδιο ζήτησε από τις περιφερειακές παρατάξεις στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου.  

Ο περιφερειάρχης χαρακτηρίζει αναγκαίο να ζητηθούν οι τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις όλων των δυνάμεων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό κι Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τον τρόπο που θεωρούν «ότι πρέπει να προχωρήσουμε ώστε να κλείσουμε το συντομότερο δυνατόν το ΧΥΤΑ Φυλής και να υιοθετήσουμε ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής».  

Υπογραμμίζει πως βούληση της νέας διοίκησης είναι το επόμενο διάστημα να δρομολογηθούν οι πολιτικές που απαιτούνται, με συγκεκριμένα βήματα και χρονοδιαγράμματα, ώστε να κλείσει επιτέλους ο ΧΥΤΑ της Φυλής και να αποκτήσει η Αττική ένα σύστημα διαχείρισης που δεν θα δίνει προτεραιότητα στο που θα θάβονται τα σκουπίδια, αλλά στο πως θα προωθήσουμε την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, ώστε στο μέλλον να θάβουμε μόνο το επεξεργασμένο υπόλειμμα. 

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο. Τόσο γιατί βλάπτει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, όσο και γιατί έχει ήδη επέλθει ο κορεσμός του μοναδικού ΧΥΤΑ που διαθέτει σήμερα το Λεκανοπέδιο, στη Φυλή» επισημαίνει ο ίδιος και καταλήγει ότι «Όλα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για εξεύρεση άμεσων λύσεων. Το νέο μοντέλο που θα υιοθετήσουμε πρέπει να αποτελεί αποτέλεσμα ενός ουσιαστικού διαλόγου με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, γιατί είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Αφορά την Αττική αλλά αφορά και την εικόνα της χώρας μας». 

©Πηγή: amna.gr