Το «Half Note» κάνει παιχνίδι με την τζαζ ιστορία πάνω από 40 χρόνια

Από τον Γιώργο Χαρωνίτη

Για την ακρίβεια, το 40 plus είναι τέσσερις καθαρές δεκαετίες συν τα πρώτα δύο χρόνια (1977-78), όταν λεγόταν «Braxton’s Jazz Nest» και βρισκόταν στην Πλατεία Αμερικής. Στη συνέχεια άρχισε το ταξίδι ως «Half Note»: Μιχαλακοπούλου, Λόφος Στρέφη, Φθιώτιδος στους Αμπελοκήπους και μόνιμα πια εδώ και τόσα χρόνια Τριβωνιανού στο Μετς. Σταθερό τζαζ στέκι και μια διεθνής αναφορά που ξεχωρίζει στο χάρτη της τζαζ… Όμως ούτε οι νοσταλγίες ούτε οι ανεκδοτολογίες έχουν θέση εδώ.

Το «Half Note Jazz Club» συναλάσσεται φέτος με την ίδια τη ζωντανή ιστορία της τζαζ, μέσα από σπουδαία ονόματα και με βάση τις ποικίλες όψεις της μαύρης μουσικής, της αφροαμερικάνικης τζαζ, σύγχρονης και παλιότερης, αλλά και της εξαιρετικής ευρωπαϊκής, η οποία διαθέτει πια, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τη δική της ταυτότητα.

Το κλαμπ ανοίγει με την Black Art Jazz Collective (11-14/10), ένα σπουδαίο post bop σεξτέτο, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του τρομπετίστα Jeremy Pelt. Μουσική με συνείδηση της ιστορίας και της κοινωνικής αποστολής της σε πολιτισμικό επίπεδο, με πολύ πλούσιο παρελθόν και συναρπαστικό μέλλον.

Για τον κιθαρίστα Lucky Peterson (18-21/10) δεν μπορεί παρά να πει κάποιος πως είναι η απόλυτη προσωποποίηση του σύγχρονου μπλουζ, μέσα από τη συνεχή επιμειξία του με το ροκ και την τζαζ αλλά και τις ξεκάθαρες gospel και σόουλ καταβολές και ρίζες του. Και κάτι ακόμη: ο Lucky Peterson γιορτάζει 50 χρόνια στο δρόμο…

Ο σαξοφωνίστας Charles McPherson (1-4/11) είναι ακόμη ένα κομμάτι της ιστορίας του είδους. Φίλος και στενός συνεργάτης του θρυλικού Charles Mingus, έπαιξε και ηχογράφησε μαζί του από το 1960 έως το 1974. Επίσης συνεργάστηκε με τον Clint Eastwood στην οργάνωση και την ενορχήστρωση των σόλο του θρυλικού Charlie Parker στην ταινία «Bird». Αυτά και άλλα πολλά γεμίζουν τη ζωή ενός 80χρονου μουσικού, ο οποίος τα δίνει όλα στη σκηνή.

Ο σαξοφωνίστας Billy Harper, με τη σειρά του, είναι ιδιαίτερη περίπτωση και θα αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτόν και το soulful free bop παίξιμό του όταν έρθει η ώρα. Όσο για τον David Murray, είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό και πάντα πολυδιάστατος. Τώρα έρχεται με τους Blue Brass (6-9/12) και ο ήχος του στο σαξόφωνο -και το μπάσο κλαρίνο- είναι φωτιά!

Με τη νέα χρονιά, τέλος, θα υποδεχτούμε στη σκηνή του «Half Note» τον Νορβηγό τρομπετίστα Nils Petter Molvaer (10-13/1), χαρακτηριστική φιγούρα και πρωτοπόρο της λεγόμενης «future jazz», καθώς μπλέκει στη μουσική του πλήρεις όψεις και κεφάλαια της σύγχρονης electronic, κρατώντας μια original τζαζική φλόγα. Μαζί του, φυσικά, θα είναι και ο μόνιμος συνεργάτης του, ο κιθαρίστας Eivind Aarset.

Τριάδα με ελληνικό άρωμα

Espen Berg Trio

Με guest τον σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη, το νορβηγικό τρίο σε original μελωδικά και ρυθμικά περίπλοκα Euro-jazz κομμάτια. (15/10)

BYS Trio

Δικό μας γκρουπ, που παίζει μουσικές του μεγάλου κοντραμπασίστα και συνθέτη Charlie Haden. Ήχος μοναδικός, μουσική φορτισμένη και γεμάτη νοήματα. (23/10)

Mottet

Με την τραγουδίστρια Ξένια Γαργάλη σε μουσικές που περιέχονται στο δίσκο τους «Σ’ όλο τον κόσμο», κινηματογραφικά σκορ, μουσικές του κόσμου κ.ά. (30/10, 6/11)

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς

ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

 

©Πηγή: amna.gr