Φωτογραφία Αρχείου

Το Ισραήλ δεν θα υλοποιήσει εν τέλει το σχέδιο για τη μετανάστευση

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα εγκαταλείψει εν τέλει και δεν θα υλοποιήσει όπως ήταν προγραμματισμένο το σχέδιο απέλασης που είχε εκπονήσει, και με βάση το οποίο αναμένονταν να εγκαταλείψουν υποχρεωτικά την χώρα χιλιάδες παράνομοι μετανάστες από την Αφρική.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγο καιρό, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι είχε συνάψει συμφωνία με τον ΟΗΕ, βάσει της οποίας θα νομιμοποιούσε τους μισούς από τους παράνομους Αφρικανούς μετανάστες, με αντάλλαγμα να απέστελλε τον ίδιο αριθμό μεταναστών προς τρεις ανεπτυγμένες χώρες. Στο παρελθόν μάλιστα ο ΟΗΕ, είχε καλέσει την ηγεσία του Ισραήλ να ξανασκεφτεί το συγκεκριμένο πλάνο.

Την μεταστροφή ως προς αυτό το πλάνο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση με γραπτή της δήλωση προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε  ότι η αρμόδια αρχή μετανάστευσης του Ισραήλ θα συνεχίσει να αναζητεί επιλογές απέλασης μεταναστών σε εθελοντική βάση, αλλά η αναγκαστική μεταφορά τους «δεν βρίσκεται πλέον στην ατζέντα».

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, υπολογίζεται ότι στην χώρα βρίσκονται περίπου 42.000 Αφρικανοί μετανάστες οι οποίοι ζουν σήμερα στο Ισραήλ. Οι περισσότεροι έφτασαν στη χώρα μετά το 2007, περνώντας από το Σινά και εγκαταστάθηκαν στην συνέχεια σε φτωχογειτονιές του Τελ Αβίβ.