Το «Καλό Κόμμα» θα αντιμετωπίσει ο Ερντογάν στις εκλογές

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρει «απέναντί» του στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου το νεοσύστατο «Καλό Κόμμα» (LYI), καθώς η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) της χώρας άναψε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή του κόμματος της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, δέκα κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου. Μεταξύ αυτών είναι τα τέσσερα μεγάλα κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στο κοινοβούλιο: το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό (CHP), το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP, ο σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν στις εκλογές αυτές).

Για το Καλό Κόμμα, που προήλθε από διάσπαση του MHP, είχαν εκφραστεί αμφιβολίες για το αν θα εγκρινόταν η συμμετοχή του. Η πρόεδρός του, η Μεράλ Ακσενέρ, είναι μέχρι στιγμής η μοναδική υποψήφια αντιπολιτευόμενου κόμματος για την προεδρία της Τουρκίας.

Στο Καλό Κόμμα μεταπήδησαν 15 βουλευτές του CHP

Αξίζει να σημειωθεί, ότι νωρίτερα την Κυριακή (22/4), 15 βουλευτές του CHP ανακοίνωσαν ότι εντάσσονται στο IYI, ώστε το κόμμα να διαθέτει τους 20 βουλευτές που απαιτούνται για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που συνιστά προϋπόθεση ώστε να εγκριθεί η συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές. Τα κόμματα με 20 ή περισσότερους βουλευτές αποκτούν αυτομάτως το δικαίωμα να κατεβάσουν υποψήφιους. Μετά την αποχώρηση των 15, το CHP έχει πλέον 116 μέλη στην Εθνοσυνέλευση.

Δεν τους αντιμετωπίζουν ως «αποστάτες», αλλά ως «ήρωες»

Αξιωματούχοι του CHP διευκρίνισαν ότι η κίνηση αυτή ήταν αναγκαία για να υπάρξει ένα αντίπαλο δέος στον Ερντογάν. «Οι φίλοι μας δεν θα περάσουν στην ιστορία σαν βουλευτές που εγκατέλειψαν το κόμμα τους. Θα μείνουν ως ήρωες που υπηρέτησαν τη δημοκρατία», είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Μπουλέντ Τεζτσάν.

«Δεν είναι εύκολο καθήκον. Είναι δύσκολο. Αλλά σε αυτές τις εποχές της μονοκρατορίας είναι που δείχνουν τη δύναμή μας και την ικανότητά μας να εκτελούμε δύσκολα καθήκοντα», πρόσθεσε.

Τα υπόλοιπα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές είναι το Κόμμα της Μεγάλης Τουρκίας (BTP), το Κόμμα της Μεγάλης Ένωσης (BBP), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), το Κόμμα της Ευδαιμονίας (SP) και το Πατριωτικό Κόμμα (VP).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ